其實係咪上得網多 啲思想就會慢慢扭曲哂 ?

483 回覆
2357 Like 86 Dislike

香港已經輸咗
真呀 樓主諗漏咗樣野係 網上面啲人根本唔撚識
現實有條友三唔識七既 然後講咗D你覺得好ON9既野 你心入面都會屌鳩佢老母啦
只係現實唔想有衝突咋嘛
一向都大怨氣。
其實舊登都係咁
你網上講嘢係匿名,唔會影響到你現實世界嘅形象,所以鳩噏冇代價。呢個同時都係網絡/匿名嘅好處,即係可以暢所欲言,平時唔講得嘅真實感受得以抒發。

仲有連登係小眾,無需太執著,幾個黐線佬足以摧毀成個討論。簡言之,你現實識嘅人同連登活躍用戶唔同,所以經驗唔同。
唔止連登,yahoo新聞d comment
香討,uwants,facebook全部都係咁

有幾種人,一種係故意扮鳩,一種係過份認真,一種係本身份人就係咁pk,什至有啲現實唔係咁,但網上無熟人識咪釋放下

所以都慣哂了
岩聽就一齊傾,遇到啲唔理智既吊9完佢就唔再覆算數
網絡就係咁架啦 啲人本主義無晒
連登最on9係19年之後開始成日乜柒都話你五毛 PR
啲on9駁多兩句就話人係PR
真。同埋仲有一句有西=八達通。

但最慘係

雖然現實會仆到咁去,但心裡面又真係咁諗

變左扭曲哂價值觀,成日嘈交

然後他日段感情有咩變化,就會做出一d傷害人,傷害自己行為
連登係垃圾集中地
小心過濾留言
見條友痴痴地線就block啦
同埋連登太多垃圾啦
留言時個個都會特登把口臭啲
無他既 自我中心姐
但無計 人既思想永遠從自己出發
無壞呀,真理愈辯愈明,唔通得一把聲音好咩?
與其屌連登啲人講嘢口臭
不如反思吓到底現實世界點解造成咁多壓迫仲好
左膠道德高地仲係咁神聖不可侵犯
網絡世界只會愈嚟愈可怕
you on9
.
其實上得多呢d網,真係EQ都會高d .
因為太多癲狗。你要控制住自己唔好同班友嘈
我覺得成件事倒轉左黎講,大部分人本身就係唔能夠好互相理解到,現實世界無嘈同感覺上互相尊重只係因為大家廢事相嗌唔好口無謂爭論,所以好多時先會見到現實生活大家討論完啲嘢但結果好似無討論過咁,其實背後思考過程同網上一樣,只係個機制唔同導致表現唔同
其實我覺得對比韓國日本啲論壇
連登已經好撚友善
到底有幾玻璃心先頂唔順呢度
睇勢頭好快進化成日韓論壇
因為fuck book algorithm
所以 認真你就
唔識日韓文,所以唔知
但起碼我上reddit, d人討論野知自己錯左真係會認返,同埋繼續正常討論。
但連登真係好少見
因為現實下下同人爭論 回報多數少於付出
上網打幾隻字搞掂 又唔洗比人有負面印象
近誅者赤既道理,唔關連登事,就算睇書都會比本書影響,當然書會經過審核。

識抽身就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞