其實係咪上得網多 啲思想就會慢慢扭曲哂 ?

483 回覆
2357 Like 86 Dislike
呢d Psych 101既野可以自己google
連登就係一個訓練批判性思考嘅地方
你唔接觸 red pill 咪可以一直鋸扒囉
樓主你可以上網search 下
social psychology -> group polarization

尤其係網上好易陷到同溫層, 更加易將一個偏頗立場激化做極端偏頗立場
我覺得樓主有一點講得好好

當你見到有人以偏概全,非黑即白,麻煩唔好袖手旁觀,以免有時比假膠門講講下當真

好似非處即雞
女人都係雞
男人都係雞蟲
窮人唔好生仔
老豆老母生你出黎有冇問過自己
等等

每樣野都可能表達緊一種社會問題,但真係要講到咁極端?同埋有幾多人會分享返點去解決,正確價值觀係點咩?屌完就算,知其一 未知其二咁又真係一個好既討論?
要有獨立思考 唔好俾人影響到自己
你咪用自己嘅方式 出po同留言囉
相信多D樓主呢種會員嘅話 連登會更美好
好明顯係有d人刻意製造極端反應
呢類人行出街就變鵪鶉
人不嬲都係咁 現實無表現岀來
學術台
係連登姐
連登大部分都係正常人
但係出聲既通常都係班社會垃圾
依家情況都好左所以有時都有班正常人出下聲
不時都見到2個對立立場既po都過千讚多過彈
你上面講果啲已經俾新一代認為係事實
認真諗,佢地當事實的話遲早都會受到教訓

最怕係一班假膠講笑咁講令一班入世未深既小朋友真係信,而我真係見唔少真心

有時係唔想呢班後生仔女之後受罪先出聲
灰色地帶先係 沉默嘅 大多數
講事實咀乜撚嘢炮
連登會員number 已經上到40 萬,當你一半係分身同五毛都有20 萬,連登仔根本梗有一個係左近,係睇人地同唔同你講㗎啫
我以前讀基督教學校,口講信神但係仆街嘢做盡嘅我見唔少。欺凌人嘅有、做傳銷嘅有、走去偷拍人裙底嘅都有。咁你估你間教會除左你之外重有無連登仔?
連陳述事實都寸親你弱小心靈嘅,你不如去上baby condom算啦,嗰到大把媽媽呵住你面皮咁薄重要約人drink 一drink
face丨ook先係頂端
講得好有時我都會諗而家啲人戾氣咁重可能都係壓力太大,大家都係垃圾正苦底下既受害者,所以有人起鋼屌我我都唔會再講落去廢事大家唔開心,入過第個po又係一條好漢
諗唔明定扮天真?面對面對話同網上對話分別咁大,唔撚知對方係咩人就會聲大大

正如波台狗全部現實都係正常人然後上到連登就扮痴線佬
CCToy全部現實都係痴線佬然後上到連登就扮正常人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞