次次舉完鐵痛足三、四日 點樣隔日舉?

79 回覆
0 Like 2 Dislike
舉完第二日唔算好痛,第三日痛過第二日,第四日同第二日差唔多
第五日正常返

痛住舉,用原先十下個重量變左舉得五六下

洗唔洗減磅?
1set 十下岩岩好冇力

每個動作做3set

二頭動作兩個

三頭動作兩個

膊頭一個

係屋企用啞鈴做
痛好正常,代表肌肉有用到,可能你要多啲復原時間,唔好痛住做,容易錯動作受傷。
你試下做唔同部位先,10rep1set都好正常。
應該唔係拉傷,拉傷唔會等五日就唔痛掛
體育台有健身post講
有操腹 個腹冇咩問題

冇操腳因為本身係大肥仔 對腳粗過馬撚

以前打泰拳,日日練十字跳練到膝頭傷哂,坐得耐企起身會痛,企得耐坐低果時又痛

冇睇醫生但係被迫休左一年就冇事
體育台有健身post講

唔知點解覺得人好多既台度問好容易比人無視,反而係d唔關事既台多d人理
痛好正常,代表肌肉有用到,可能你要多啲復原時間,唔好痛住做,容易錯動作受傷。
你試下做唔同部位先,10rep1set都好正常。

ok
有操腹 個腹冇咩問題

以前打泰拳,日日練十字跳練到膝頭傷哂,坐得耐企起身會痛,企得耐坐低果時又痛

打開泰拳,又係大肥仔?
建議你由飲食入手減磅先
有操腹 個腹冇咩問題

打開泰拳,又係大肥仔?
建議你由飲食入手減磅先

係呀,飲食十分之冇節制

依家戒左甜飲 , 食雞唔食皮 食橙食埋橙皮lu
分開胸背腳黎做,咁到返胸個時已經5日後既事

咁隻手咪五日先練一次
你係咪岩岩玩健身冇耐? 應該小用果組肌肉先咁
操返排痛既感覺同時間會愈後愈小
政事台?
你係咪岩岩玩健身冇耐? 應該小用果組肌肉先咁
操返排痛既感覺同時間會愈後愈小

抖左兩年 之前冇健身淨係泰拳做體能 依家操肌肥大 痛法唔同
政事台?

圍爐台,遲d比女飛都係post係度
得閒舉下鐵
得閒舉下鐵

佢冇玩論壇了
唔好痛住舉啦
一開始啲DOMS係勁啲
之後會輕微啲

咁隻手咪五日先練一次

search 吓Delayed onset muscle soreness
一開頭做workout doms可以keep住2至3日係正常 做stretch可以減少不適感覺 當你更advance 個時doms時間會變短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞