40蚊鏡頭 50mm f1.4 可上full frame

48 回覆
3 Like 33 Dislike
我以前讀嗰科又真係整過 你唔調焦嘅 自己一定做到

鏡頭貴係貴在光學質素 同 成像差修正 你唔理呢啲嘅自己幾種鏡group埋 計條數就可以係一枝鏡
正正經經買支老鏡50.4好貴咩
睇到眼都盲不過40蚊你鍾意就好
屌你 自己唔識整就以為全世界都唔識
利申 整過
其實正正經經買支canon 50 1.8 都係講緊7百幾蚊,成象已經好好,你枝40蚊鏡頭影出來仲差過電話,40蚊留番黎搭車好過喇

冇乜問題
幾特別幾Artistic
唔使理班pixel peeper
幾好
係,講緊7百幾蚊正價一手 窮人3寶必買之一
你睇下最後張相個大廈紫藍邊勁到
你都on9 ,濛到以為走焦呀
William Klein
Daido Moriyama

唔識唔使衝出嚟㭍嘅
認返自己係on9我當無數啦
你影到人地咁勁先再用相同條件比啦
㭍咗就深潛啦屌你老母
你都on撚99,呢到大部分人都屌緊個成像,連樓主都認係玩下先用,邊個先係柒頭呀
屌 搞咁多野 用手機影啦 仲幫你慳返40蚊
今日望翻以前d即影即有 先發現其實即影即有既畫質都係呢種效果 玩即影即有我就唔捨得9咁影,, 四十蚊又唔係咩大錢 食個m記我就唔會覺得開心 但係用左幾日我玩呢粒鏡我覺得都幾特別。如果只係影清楚邊部手機影唔清呢
即影即有都係咁嘅效果 建議換咗佢

同埋人地大師用柔焦係有意義地用 用柔焦嘅特性去represent一個概念出嚟

唔係買粒垃圾鏡逼自己睇朦相

40蚊如果要有意義 玩得開心建議自己砌 起碼學到多啲野又有落手做嘅感覺

如果唔係真係算鳩數 畀多一百幾十買一枝起碼收光圈唔會朦嘅鏡
佢都係唔明..

當你係劍道大師.. 你用木劍都當然打撚死人啦
但你係新手.. 就學人用木劍上戰場.. 你話呢
工欲善其事 必先利其器

我諗好多巴打屌佢係驚佢因為呢把「木劍」
而限制咗佢嘅才華姐
所以先叫佢正正經經買返枝鏡嚟影
40蚊係真係自己砌,本身就係套件黎

其實矇唔矇真係影響學影相咩,一張相本身就唔係只係得畫質,構圖同取景唔洗都係一張相好重要既元素咩

自己本身有正正常常既鏡,又唔係要用呢隻鏡接job,呢支鏡我就當filter玩 我個人就覺得呢種效果 純粹分享下有d咁既鏡頭姐 從來都無推薦任何新手玩。如果連一支正正常常既鏡頭都無既人,買呢隻做掛機鏡就on9姐。如果玩厭左自己d鏡,40蚊買翻黎當filter玩唔好咩

唔明點解個個都話洗多小小換邊支仲好,係呢度討論既又有邊個係差咁支大光圈既 我純粹係分享下正常既鏡頭無辦法影到出黎既效果
將一張正常相片用後製做出上面效果點都好過浪費地球資源製造咁嘅垃圾
明明有一定水準
為左35中囯元浪費左你一番心機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞