各區多間「黃店」門外被貼「曱甴店食痾你」單張 老闆:可能同五一懲罰祭有關

164 回覆
222 Like 14 Dislike

多間「黃店」今(5 日)發現餐廳門外被貼抹黑單張,單張除了印有「曱甴店食痾你」字句,更有餐廳的名稱及連登討論區貼圖「連豬」圖案,但單張中的食物圖案則一式一樣,相信並非任何一間店舖的食物。受影響的「黃店」包括「榮少喇沙」於天水圍及屯門的分店、位於太子的「徐記廚房」及位於新蒲崗的「重光弁当」。

「榮少喇沙」老闆榮少指,是今早凌晨 3 時收到店舖保安員來電,指有人在天水圍店的門外貼抹黑單張。榮少立刻到店查看,發現有十數張抹黑單張被貼在餐廳門外,並立刻撕走。其後於早上 6 時,又收到屯門店舖保安員來電,指店外亦出現十數張抹黑單張,他到場查看後,發現為同一款單張。

榮少指以往都曾試過有零星的抹黑單張,但「貼咁多都係第一次」,暫時未有打算追究,但會提醒員工出入小心一點。他估計與店舖參與「五一懲罰祭」有關,皆因「榮少喇沙」及「重光弁当」均有發帖表明已參與五一懲罰祭,而帖文下亦有相同的人士留言指不滿餐廳的服務或食物質素。

https://www.thestandnews.com/society/%E5%90%84%E5%8D%80%E5%A4%9A%E9%96%93-%E9%BB%83%E5%BA%97-%E9%96%80%E5%A4%96%E8%A2%AB%E8%B2%BC%E6%8A%B9%E9%BB%91%E5%96%AE%E5%BC%B5-%E8%80%81%E9%97%86-%E5%8F%AF%E8%83%BD%E5%90%8C%E4%BA%94%E4%B8%80%E6%87%B2%E7%BD%B0%E7%A5%AD%E6%9C%89%E9%97%9C
啲文宣嘅品味令我慶幸我唔係藍絲
曲線宣傳
仲以為呢間係中立所以冇食到
多謝班藍絲 令到我知道呢間係黃店
聽日就幫襯
啲藍絲本來都唔會幫襯架啦啲文宣俾邊個睇?
宣傳嚟喎
麻煩藍屍貼多啲,唔洗開mee都知係黃店
藍絲所謂品味嘅就係抄黃絲
但眼高手低永遠變劣質山寨版

例子:
香港加油logo vs 警察勁揪logo
願榮光歸香港 vs 點解要攬炒
藍絲又曲線助攻
依招高
唔知都變知
話唔定係自己貼
黃店認證
乜撚食痾你
啲傻鳩唔識中文就咪學人整文宣啦
咁好生意好嬲好嬲
識得用連豬又幾盞鬼
藍絲玩連豬玩咗好耐
波店有班毛都成日貼個連豬gif黎冷嘲熱諷
警察訓撚晒
好 唔洗我開app搵 慳番時間搵
唔該唒
黃店地圖雖然唔比搞
其實有冇人諗過搞藍店地圖
反正作用都一樣
多謝宣傳
藍屍狗係真傻唔係扮
黃嘅香港人最鍾意鬥氣
你唔理反而可能會冇生意
原本都唔識榮少喇沙
但係想特登入去大西北食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞