泰國都可以咁樣玩

242 回覆
183 Like 14 Dislike
六月尾會去芭提雅三日再去曼谷三日
乜都唔識點算
想問下TGIF係咪講緊market
買咗本旅遊書都未睇過

爸打可以睇下沖哥,你試下fb search 下泰國旅遊grp 係六個字的 廢事好似宣傳佢地
or 睇下我既update hahahahahahahahahahahah 賣廣告XD

TGIF 全名 Thanks god It flea market 係同artbox 同一類的 不過比較多女仔杉 同新潮d 既小食 爸打可以再睇上面講文青market 有影到d 相

先利申:去得幾次泰國
其實我覺得沖哥係啱第一次去既人睇,如果想睇多d泰國野就要自己發掘下

對泰國一條所知

爸打對基本資料熟唔熟 eg 佢地d 站名有咩呀等等
可以摸熟左自己住個區先?爸打想食野?按摩?玩?行街?睇歷史野?你講下想做咩 等d 爸打可以幫手解答下
乜都唔識點算
買咗本旅遊書都未睇過

爸打可以睇下沖哥,你試下fb search 下泰國旅遊grp 係六個字的 廢事好似宣傳佢地
or 睇下我既update hahahahahahahahahahahah 賣廣告XD

TGIF 全名 Thanks god It flea market 係同artbox 同一類的 不過比較多女仔杉 同新潮d 既小食 爸打可以再睇上面講文青market 有影到d 相

其實我覺得沖哥係啱第一次去既人睇,如果想睇多d泰國野就要自己發掘下

yup 爸打講得好岩 沖哥可能岩哂懶人or 未去過泰國既人 不過有時佢介紹既都ok 台灣d blog d 介紹都幾好同幾廣 爸打可以得閒炮下 不過連登d 爸打介紹既都唔錯既~

同埋佢本身個人長期係曼谷,佢d料係比其他blogger 快
乜都唔識點算
買咗本旅遊書都未睇過

對泰國一條所知

見到旅遊局有沖哥講曼谷本書download,可以去睇下
有無叫雞先

爸打可以look 前少少 我係絲 不過芭堤雅都經過有邪骨

佢地比較鐘意做鬼佬生意,亞洲人佢地好似唔多so,可能鬼佬錢易搵
留名!!!
我都學緊泰文!!!我都好鐘意泰國

絲打邊到學 我驚之後撞左major d 野上唔到下一個course

我之前上過工聯會個d, 而家個個就係上網搵ge, 1對1學, 係starbucks / Pacific coffee 上堂, 時間自定, 都唔錯!!!
留名!!!

絲打邊到學 我驚之後撞左major d 野上唔到下一個course

我之前上過工聯會個d, 而家個個就係上網搵ge, 1對1學, 係starbucks / Pacific coffee 上堂, 時間自定, 都唔錯!!!

係正宗泰國人教定香港人?
[泰女仔]插一插嘴 泰國買bra 都幾平 我d 旅伴睇緊
乜都唔識點算
買咗本旅遊書都未睇過

對泰國一條所知

收工返去睇睇先
是咪篤老師?
你skip左我個留言
好唔開心
幾時一齊讀thai 2
乜都唔識點算
買咗本旅遊書都未睇過

對泰國一條所知

收工返去睇睇先

巴打搵唔到先再講係邊download,唔想比人話賣廣句
你skip左我個留言
好唔開心
幾時一齊讀thai 2

sorrr 好想下個sem 讀希望唔好星期三 撞左placement
是咪篤老師?

篤老師門生too?
留名!!!

私人咩價錢
留名!自己係清邁果幾日真係覺得好舒服好嘆
真係又平又享受
黎明
lm
[泰好食]船面 & 榮泰魚蛋粉
好西,唔一定要貴。 係曼谷近加體驗到依枝歌仔唱,Food court 可以好平,街邊更平更加arroy (好食)

上年食過船面之後 番唔到轉頭

最出名其實係victory monument 個站個間 但有次順路去左union mall (MRT Phaloyothin) 行 經過左一間超多人係入面食既店 賣既野只係每碗12b (即係港幣3 蚊)

其實份量好細 但通常d 人無論男女都會叫十碗以上
唔好覺得我大食 因為佢每碗真係一兩啖食完
而佢有唔同湯底 有最重口味帶小小中藥材既湯 有tom yum kung 有乾撈底 泰國人會mix 哂所有湯底
真心好正爸打可以試下
個味我諗有d 人會幾中意既 情況同譚仔一樣
我自己因為今次唔夠時間 無走去食 所以買左兩盒番香港索

今次都食左間比較平民d 既面 魚蛋面
榮泰魚蛋粉( Phrom Phong)
睇落賣相好普通 但簡單食材真係好好食喇已經
.

價錢唔算貴 叫埋龍眼冰 魚皮 100b 內搞掂
[泰好食]船面 & 榮泰魚蛋粉
好西,唔一定要貴。 係曼谷近加體驗到依枝歌仔唱,Food court 可以好平,街邊更平更加arroy (好食)

上年食過船面之後 番唔到轉頭

最出名其實係victory monument 個站個間 但有次順路去左union mall (MRT Phaloyothin) 行 經過左一間超多人係入面食既店 賣既野只係每碗12b (即係港幣3 蚊)

其實份量好細 但通常d 人無論男女都會叫十碗以上
唔好覺得我大食 因為佢每碗真係一兩啖食完
而佢有唔同湯底 有最重口味帶小小中藥材既湯 有tom yum kung 有乾撈底 泰國人會mix 哂所有湯底
真心好正爸打可以試下
個味我諗有d 人會幾中意既 情況同譚仔一樣
我自己因為今次唔夠時間 無走去食 所以買左兩盒番香港索

今次都食左間比較平民d 既面 魚蛋面
榮泰魚蛋粉( Phrom Phong)
睇落賣相好普通 但簡單食材真係好好食喇已經
.

價錢唔算貴 叫埋龍眼冰 魚皮 100b 內搞掂

上面兩幅係船面 下面係榮泰
前幾日去完布吉,幾正
[泰好食]

有無爸打好中意食泰國菜 所以去泰國
香港食泰菜有d 貴同分分鐘唔好食 但泰國就
介紹以下一d 比較無咁多人知既比大家 同埋價錢比較平既
Laem Sok Seafood (BTS Surrasuk 極建議再轉taxi uber 去)
依間近排比d 泰國grp 推左出黎 客人都係泰國人多 真係好local 無中文餐牌 但有圖英文解說 唔需要擔心語言問題 但真係好好食呀!! 不過間餐廳好多童工 應該係家庭式管理

我地叫左Curry crab (250 b ) 係拆左蟹肉 好食到上天
冬蔭功 食左好多餐
蠔仔蛋 好食到上天 蛋熟熟地同蠔好match
通菜就ma ma 地 煮得唔夠熱。

總之,依餐好正。

q 泰王真係受好多泰國人尊敬
[泰好食]

有無爸打好中意食泰國菜 所以去泰國
香港食泰菜有d 貴同分分鐘唔好食 但泰國就
介紹以下一d 比較無咁多人知既比大家 同埋價錢比較平既
Laem Sok Seafood (BTS Surrasuk 極建議再轉taxi uber 去)
依間近排比d 泰國grp 推左出黎 客人都係泰國人多 真係好local 無中文餐牌 但有圖英文解說 唔需要擔心語言問題 但真係好好食呀!! 不過間餐廳好多童工 應該係家庭式管理

我地叫左Curry crab (250 b ) 係拆左蟹肉 好食到上天
冬蔭功 食左好多餐
蠔仔蛋 好食到上天 蛋熟熟地同蠔好match
通菜就ma ma 地 煮得唔夠熱。

總之,依餐好正。

q 泰王真係受好多泰國人尊敬

補番個門口 比大家
今日 update 住依到先,先日最後去埋真理寺就返曼谷沖弓沖就番黎地獄
首先利申左先 資料都係網上炮的 建議自由行既爸打可以多d 睇台灣人外國人既遊記 有深度d 好似係
識玩既係加d 泰國旅遊FB group Gup 下香港人有咩介紹

今日 即係宜家 我係曼谷近郊既Phra Pradaeng 帕巴塔島
係屬於湄南河Chao Phraya River(泰國Saphan Taskin 站去大皇宮 鄭王廟 Asiatique等大陸人必去個到要用黎搭船既個條河 就係你! 我好虧成日將佢同尼羅河撈亂 )) 依條其實係一條好長既河岸 兩邊連接住曼谷同近郊同舊城區
所以各位爸打都可以諗下自己黎泰國想行d現代化d modern d 既 定係想感受下泰國個種原始而香港未必搵到既鄉村在地d local d感覺 百貨應百客 其實兩邊都可以好好玩 (不過我中意後者多d )

講番正題 今日黎既Phra Pradaeng 抑或叫Khaochao 係一個好在地既景點 有d 似長洲南丫島
本身依到就係好多居民住既既小島
島上面景點有:邦南彭水上市場Bang Nam Pheung Floating Market (weekend only) ตลาดน้ำบางน้ำผึ้ง
Bangkok Tree house 同 Sri Nakhon Khuen Khan Park
依個島似乎仲保留住佢既寧靜同純樸 黎既時候暫時依一刻香港中國大陸既面孔仲未見到 反而係更多泰國人 唔單止係居民 有d 泰國人一家帶住細佬仔 朋友 情侶 抑或係外國人都有
我就知無黎錯地方
上島後可以用80B (十零蚊港幣)租單車成日係島到遊走唔同景點
記得要拎一張證做抵押 如果唔係就要比多幾百B 按金
我就拎左捐血證喇

ok lets go !!!!!

但樓豬我好虧 唔記得左四年前學識既踩單車 租左架三輪車咁笨重地走

再虧既事 下一秒就出現喇

上次去bangkok都有踩一樣既路線
絲打有無係島上睇鬥魚?
有冇巴絲識suphan buri嗰頭有冇咩玩?
或者suphan buri附近啲地方值唔值得去?
想問下大城有咩玩
嚟緊7月去唔想留太多時間喺曼谷
唔該

Suphan 有座觀景塔,不過只係高百幾米,難聽講句,香港新公屋都高過佢,不過景色都唔錯,始終佢係方圓一百公里內最高既建築物。響市中心北面40公里有個水族館,就肯定抵屌過曼谷paragon嗰個,不過冇租車好難去。

至於大城,你google下啦,唔好伸手啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞