泰國都可以咁樣玩

242 回覆
183 Like 14 Dislike
承上

好嬲 岩岩搵番張圖既時候連登就張我岩岩打既野bye bye 左 再黎多次 打左第三次

另一type 文青market 就多數outdoor
上年好好彩撞到兩個market TGIF 同artbox 而真心一個係香港唔太搵到既感覺 而且個時有感而發香港真係handmade 好無市場同無咩發展空間 但我見到依到有 慢慢佢地行有 住有 遲d share 比大家睇下有設計感既青旅

Artbox係我想同大家分享既文青market 因為係依到你會感受到泰國人都中意睇文青手作野 佢地都識享受同生活質素 而且都係一個假日比年輕人去chill 聽下歌行下街既地方
artbox 搞過幾年 每次都會有唔同主題tim 我上年去主題係用貨櫃既

實不相瞞 有d 係旺中 葵廣見到所謂新鮮同特別既野飲依都係好多係上年泰國d market 見過
我係去左兩次架 唔係一次飲哂
重點係價錢平過貢茶 係泰國其實算少貴 但多選擇得黎大杯 夫復何求
佢有live band 咁岩都有聽開泰文歌 都有聽過佢地唱既好開心好chill 唔識既同三五知己坐ig

得意係佢有好多插畫師係到幫人畫人像畫 檔檔都好有個人特色 而且係香港閒閒地都要200蚊咁畫 依到都係50hkd
所以同朋友都有畫 好得意tim

咁樣行下過下就係一晚

第二個介紹既TGIF 今年六月都會有呀 可以follow 佢地ig 再搵下
些牙比大家睇上年去依個market 既相啦

依類market 好處係 買既野通常靚d 唔使好似係jj market 咁要簡一簡 買既通常女仔中意d 環境一流 食既野都比較係西方d 既

唔好係買既野食唔在地 而且價錢小貴 同埋唔常出現
但jd過既大家都可以睇下~你唔去過點知自己中唔中意呢

繼續出下一個night market JJ green 同Talad Rod Fai Srinkarin 係我推薦大家點都要去既
留名!!!
我都學緊泰文!!!我都好鐘意泰國

絲打邊到學 我驚之後撞左major d 野上唔到下一個course
Push
今個禮拜出發曼谷都有plan去邦南彭踩單車
多唔多蚊㗎?

唔算多呀 不過停底會有蚊嬲住你
我強烈推介爸打可以泰國買蚊怕水!好好用!
粉紅色依枝好好 無比蚊咬
仲以為教叫雞 負皮上一頁
岩岩落機 5日淨係曼谷都覺得唔夠喉

我上年六月頭都係咁諗 結果同一個月再去多次
樓主去幾多日帶左幾多錢去?
仲以為教叫雞 負皮上一頁

對唔住爸打 唔應該打個咁耐人尋味既主題名

今次去曼谷芭堤雅6.5 日 大概唱左5200蚊到
我仲有大約港幣1400蚊玩兩日

我有frd 上年去7日用左3000蚊都唔使

黎緊去曼谷鳩fing未知應該帶幾錢 你豪洗?

應該係真豪洗 可能好多錢比左去按摩同搭uber
因為食野個range 可以好大
可以好似街邊野幾十B 去到商場幾百b 同豪d 都可以
同埋曼谷可能有時睇岩野忍唔住手買
如果係爸打應該就唔會喇 帶四五千都應該ok 有突
d嘢食

咁搭uber你咪唔洗用cash 點解唔去d cafe都好靚架wor
打埋依個就訓喇 宜家1點幾 而聽日要早起

岩岩講完文青d 臨時 既,講下d 比較固定既同多d 泰國人既 我叫在地chill market 今次去左三個night market :Talad Neon,JJ green 同 Talad Rod Fai Srinkarin
Talad Neon 有少虧 同埋個晚落狗屎 無咩mood.
就介紹JJ GREEN 啦
十個有十個去曼谷都一定會去JJ market
不過就應該比較少人去過JJ green 而依個night market 只開四至日 由黃昏開到凌晨 我由9點行到12點

同頭先介紹一樣 佢都有live band 飲酒chill 的地方 好多鋪頭買vintage 野 買垃圾都有 但一定會有人當寶

依個行起上黎 無jj market 咁大 但都唔細 但比較集中
問左個從未去過曼谷既旅伴 佢都話好中意依到同Srinkarin!

咁搭uber你咪唔洗用cash 點解唔去d cafe都好靚架wor

因為uber 比cash 其實好方便 有呀我有去cafe ari so jeng
但我update 得好慢 埋個market 就會講泰好食喇
續上Jj green 買既野都幾特別 古靈精怪既都有

岩岩去完布吉 都好正
旅伴都訓哂 芭堤雅出面真係好嘈
放哂圖先再解說
火車夜市Talad Rod Fai 都幾出名
係有兩個的 一個就比較細而近MRT Thailand Cultural centre 交通方便d
一個就大d 而煩d (要係BTS Udomsuk /On nut )搭的士半個鐘再去
去左大個個 果然決定無錯架
6月頭1個人去
只係諗到去桂河大橋 死亡鐵道 同大城
btw 有冇人個時都係泰國 可以一齊食飯
1個人食飯好sad

其實依個真係好大好大 行既野係咩都有 even 有人係個到賣狗仔貓個d 睇見都心up

但我覺得最正係佢vintage 既設計 車既museum 咁 愛復古既爸打一定要睇下好型 無諗過曼谷都可以咁型

up 住圖先 聽朝再回憶番正的moment
6月頭1個人去
只係諗到去桂河大橋 死亡鐵道 同大城
btw 有冇人個時都係泰國 可以一齊食飯
1個人食飯好sad

爸打好勇 好正呀 一齊順利
聽日由曼谷去芭堤雅!
乜都冇 plan 唔知有乜好做
早個留曼谷多一日

我都咁諗 今日去dup 個骨 左去arts in paradise 食個飯就完

你係芭堤雅有冇睇下 show 行下夜市?
我諗住係酒店hea咋 join day tour又驚比人湯到一頸血
聽日由曼谷去芭堤雅!
乜都冇 plan 唔知有乜好做
早個留曼谷多一日

我都咁諗 今日去dup 個骨 左去arts in paradise 食個飯就完

你係芭堤雅有冇睇下 show 行下夜市?
我諗住係酒店hea咋 join day tour又驚比人湯到一頸血

可能今晚會去飲下啤酒同食豬手 按個摩
尋晚去Healthland dup 好正 ! 力道好足 好岩位
芭堤雅真係勁黑 會有d 危險
爸打可以睇下淘寶有無package hehe 個d 會平d
睇vintage車嗰到係火車夜市?
有冇巴絲識suphan buri嗰頭有冇咩玩?
或者suphan buri附近啲地方值唔值得去?
想問下大城有咩玩
嚟緊7月去唔想留太多時間喺曼谷
唔該
[泰文青]

下一個講既可能係泰國既好西
曼谷d cafe 其實好多同埋都好有心思 要奇幻alice 既有 要vintage 既都有
最出名既Cafe 區應該就係Ari 依區喇 依區有Lavilla 一個比較loacl d d 多d 泰國人既商場仔
同埋依區有美食街仲有cafe !

唔知大家想係曼谷食d 咩呢
去左好出名既Casa Lapin 依間都算係曼谷好出名的 有三倨分店

走工業風風格 都幾chill 但食左個Scrambled egg with pancake都幾濟 整體黎講真係可以幾呃like
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞