泰國都可以咁樣玩

242 回覆
183 Like 14 Dislike
係大學讀過一個sem 泰文後對依個地方幾有興趣 有睇泰劇 聽泰文歌
上年試過同一個月內去左兩次
今年都無諗過咁快再去
連登之前開過好多唔同係泰國比人呃錢既經歷 想比大家試下用唔同視野睇下依個國家
自問都唔係好了解,還望咁多位指教

曼谷大家都最熟就係買野食物dup 骨 特別d 就水上市場 但今次去左一d 泰國人平時多去既地方 希望可以幫到d 想去泰國既爸打絲打
點解會開依個post呢?

第一站 同大家係泰國踩單車

有人留言正評繼續
正皮
支持 就去
一個月最少飛兩次
後日飛4日
首先利申左先 資料都係網上炮的 建議自由行既爸打可以多d 睇台灣人外國人既遊記 有深度d 好似係
識玩既係加d 泰國旅遊FB group Gup 下香港人有咩介紹

今日 即係宜家 我係曼谷近郊既Phra Pradaeng 帕巴塔島
係屬於湄南河Chao Phraya River(泰國Saphan Taskin 站去大皇宮 鄭王廟 Asiatique等大陸人必去個到要用黎搭船既個條河 就係你! 我好虧成日將佢同尼羅河撈亂 )) 依條其實係一條好長既河岸 兩邊連接住曼谷同近郊同舊城區
所以各位爸打都可以諗下自己黎泰國想行d現代化d modern d 既 定係想感受下泰國個種原始而香港未必搵到既鄉村在地d local d感覺 百貨應百客 其實兩邊都可以好好玩 (不過我中意後者多d )

講番正題 今日黎既Phra Pradaeng 抑或叫Khaochao 係一個好在地既景點 有d 似長洲南丫島
本身依到就係好多居民住既既小島
島上面景點有:邦南彭水上市場Bang Nam Pheung Floating Market (weekend only) ตลาดน้ำบางน้ำผึ้ง
Bangkok Tree house 同 Sri Nakhon Khuen Khan Park
依個島似乎仲保留住佢既寧靜同純樸 黎既時候暫時依一刻香港中國大陸既面孔仲未見到 反而係更多泰國人 唔單止係居民 有d 泰國人一家帶住細佬仔 朋友 情侶 抑或係外國人都有
我就知無黎錯地方
上島後可以用80B (十零蚊港幣)租單車成日係島到遊走唔同景點
記得要拎一張證做抵押 如果唔係就要比多幾百B 按金
我就拎左捐血證喇

ok lets go !!!!!

但樓豬我好虧 唔記得左四年前學識既踩單車 租左架三輪車咁笨重地走

再虧既事 下一秒就出現喇
一個月最少飛兩次
後日飛4日

正呀!! 我星期三就走
依個島其實都幾體力的 抑或可能係天氣關係 太矛都幾毒
踩三輪車既我 唔知係單車既問題定係我既問題 應該係我 踩左半個鐘都唔夠就真係唔掂 中暑咁款標哂冷汗 半路中我坐係d 樹枝休息 唔想旅伴黎到得個吉叫佢地去水上市場睇下先

所以, 我就開左依個poat 解悶

而佢地feedback 都話幾得意因為同其他出名既丹嫩莎水上市場 唔同佢真係比泰國人行下享受下假日寧靜 所以假設有幸的爸打們睇完想去 大家都可以不妨做個乖乖旅客

文字多過圖tim 比大家睇下依個島先

岩岩旅伴send 左d 水上市場食物圖黎 都幾正

雖然我無行哂 但一路踩d 風吹住塊面 睇下在地居民生活 望下泰仔泰妹都係一件快樂既事

跟住想同大家講下我上年去過一個既另一個水上市場 Khlong Lat Mayom
悲劇係岩岩踩到屎
曼谷近郊 咁係飛曼谷再搭車去 定點
一個月最少飛兩次
後日飛4日

正呀!! 我星期三就走

留條腳毛係機場比你相認
曼谷近郊 咁係飛曼谷再搭車去 定點

近郊睇你去邊wor
如果Chon buri pattaya huahin 大城
通常都可以係ekkamai / mochit 等有去唔同近郊既van仔
類似拼車咁
另一個方法就day tour 一日遊個d 唔使煩
再有錢d 就係同幾個frd 包車去
我上面講依個係有少少唔同,要先搭MRT QSNCC 站 再轉的士 同司機去Wat Khong Toei 係個Pier 搭一架艇仔去

過對面岸就係 個到d 人識英文同好nice
我今日踩到面紅過包公 辛苦過生仔咁樣佢地係咁問侯我 覺得係泰既人情味
有個台灣blog 講得好清楚點去 爸打再唔明都可以再講下
好攰 連續兩日行左三個night market 聽日要去芭堤雅luuu 唔知有無爸打可以都推介下景點
lm
好鐘意去泰國
[水上市場]

好多野都想分享 都唔知由邊到講起tim
補番上年去既一個水上市場 Mayom
依個比起美功個d 少d 人識 星期六日開多數都係泰國人去多
交通唔難 係BTS Bangwa 落
再轉搭的士uber 去都係90B 去程大概半小時內到

左面係水上市場 下少少就係上個po 講既島

btw Grab taxi 好好用 仲平過uber 非常推薦各位用

佢都有遊覽船但唔記得左幾錢

對唔住肥婆中意食野多d

佢依到幾多出面都睇唔到既泰國野食 有d 仲可以當手信
不過腸胃敏感既爸打可能就要識食喇
好中意去泰國 不過自己好怕熱
絲打
[芭堤雅] 查實中意曼谷多d 芭堤雅種商業味出哂黎 侍應一定起碼識英 文 面可以西過西隨 但真係感覺無曼谷咁純 可能我諗多左
芭堤雅個景望落係靚同chill 不過依個景其實唔特別

介紹左餐廳先
去左幾多人識既The Chocolate Factory 同Sky Gallery (兩間係隔黎,近Riverfront)

我地叫左個青木瓜沙律 冬陰椰子魚湯 同一個Green curry 撈米粉的 Sky gallery 熱食咸魚多d
其實就唔特別好食 同埋服務態度就ok 啦
真係完全serve 旅客的

The chocolate factory 食甜品居多 而食物相陣間再up 比大家睇因為相機無電
好中意去泰國 不過自己好怕熱

上年6月去 泰國舒服過香港 無咁濕
但今年去真係feel 到都幾熱的 局住d 雨 好悶熱
簡12月至2月就可能就舒服喇
留名,未去過泰國
d 路好唔好踩? 我見大陸biketo 成日有人組團去
d 路好唔好踩? 我見大陸biketo 成日有人組團去

根據兩位旅伴口供,d 路係平路 大路但係馬路會有d 大車電單車用一條路 有d 危險
同埋指示唔算清晰 都會蕩失路 雖然佢會比張map 同你講 但都建議爸打開定Google map
留名,未去過泰國

好呀 泰國可以好正架 ! 希望爸打你中意啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞