係日本做左一年Ubereats,你問我答

138 回覆
28 Like 13 Dislike
有次條友叫橋本愛,又係住啲靚地方
心諗唔撚係呀嘛
一開門,屌,阿嬸黎
拍拍下野唔想食ロケ弁叫下野食野飲甜品都爽皮啦 最多叫經理人出去拎
大方向諗住今年年尾先諗
你大撚鑊
日本ubereats雇用形態係自營業
而資格外活動許可有兩種
分別係包括許可同個別許可
一般嘅資格外活動許可只會係包括許可
而包括許可係唔可以自營業
雇用形態係自營養需要申請個別許可
冇個別許可嘅情況下留學生做ubereats係違反入管法
本來出入國管理局冇講清楚所以都係灰色地帶
但係舊年8月入管重新針對包括許可同個別許可解釋
而家所有喺日本用資格外活動許可做ubereats 嘅外國人都係犯緊法
你括號打返個中文啦咩字嚟?佣?
日本啲街號唔係好亂嘅咩如果真係搵好耐嘅話都幾慘

利申無去過日本 淨係聽過啲地址好煩
Keep住做外賣仔有冇大隻左?
你放定心都得
呢啲野我敏感過你
我早幾個月有專登去入管問過想拎個別許可做Uber,佢好確實咁話資格外活動許可就得
而且Uber你估佢冇管理到簽證?今年2月佢先大清洗過一次外國人,要真人拎證件去佢office搞手續先可以繼續
佢請黑工仲驚過你,有咩依郁佢其實一個制就可以stop哂留學簽證
建議你用email問多次留底好d
你知日本人啲嘢
最驚係搵工轉工作簽證時有問題
利申入管唔覆我email
基本上個客填啱幾多丁目幾多番幾多號xx-xx-xx,google map個pin都算準既

但有時同一個號都會有幾幢一戶建,夜媽媽真係要摸黑睇門牌好煩
應該叫任務
佢有個機制係你幾日內做滿例如40單,做額外出多幾千円bonus咁樣
有冇送過外賣俾靚女
大脾就黎粗過牙朗果對
幾靚都冇用,有得睇冇得食
樓豬好weak
讀緊書?
師兄最初點解無啦啦走去日本讀law?日本留學費用計晒生活費學費要用幾多?
依家仲可唔可以入境留學?
我有個fd佢成績一般但日文真係講得好勁,本身佢plan好去日本留學,錢都儲埋(中學keep住打工),結果因為武肺stay左係香港
住墨田區,通常比5%貼士
點返到咁多 我大阪得1000左右
大學既話一年計哂所有野預240萬左右
國立大學可以平幾廿萬

依家唔可以入境,但佢可以準備定下年4月入學(不過今年6月份日本留學試已經冇得報,等報11月份)
佢日文如果真係夠勁其實已經好夠殺,考好個toefl,由而家開始仲有成半年時間衝留學試,唔怕目標放高啲衝舊帝大
恩客
律政狂人
叫電單車手足答你
但以我所知泊係馬路邊其實冇咁易真係有人捉你
周街大把死車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞