係日本做左一年Ubereats,你問我答

138 回覆
28 Like 13 Dislike
送外賣定office?
外賣仔
東京做?
車手定步兵?
東京(不過主要活動範圍唔係23區,除左有一排係都心沿住山手線果頭租電動單車渣)

日本冇步兵,一係電單車一係單車
有日本車牌可以渣原付(50cc電單車),但最後都係揀左渣單車
平均月収?
平時要返學,有時得閒就做耐啲,忙就唔返,所以好難講平均月收
不過4月份都返左100個鐘倒,人工18萬左右,計返時薪都有¥1800
有冇試過請入屋
之前有單新聞話咩而家疫情,多左啲咩不倫相手係外賣仔,好葡萄
請入屋就冇,請我野飲就有(男黎
咦,咁時薪應該算高過做快餐店/便利店好多?
有冇偷食人地個飯?日本好多仆街車手一個月食兩次人地個飯
日本人比唔比開貼士?比開幾多%?
最多收過幾多
日本都有?
咁有冇FOOD PANDA/ DELIVEROO/ E肚仔
E肚仔你都講得出係咪01打手黎
知唔知電單車個價?
所以暫時都幾enjoy做
時間彈性,人工都算唔錯,又可以當做運動
偷食人地飯係指取消張單啲野自己食?

如果聯絡唔到個客,係佢屋企附近等10分鐘就可以取消張單,人工照袋野照食(跟足正常程序)呢啲就平均做幾星期試一次

仲有個case唔正常程序唔知係咪你所講既偷食,車手拎完野食單方面取消張單,但呢啲情況聽講三四次就會比人ban acc,我都係迫於無奈試過一次
大概15-20單得一單會比tips
通常都係比5%倒,遮係¥100左右

有期做開港区,去過好多有錢佬既tower mansion,但啲有錢佬其實都冇比較多比tips既傾向

最多收過¥600
條友可能第一次用入錯隔離街地址,搞左輪先去到,條友又唔知自己已經用信用卡比左錢,以為要比現金隊左千幾円黎,我話唔使比錢,佢話咁當貼士岩先唔好意思,我果時又傻傻地冇收到,又係話大丈夫,之後佢係app比左¥600
日本d外賣個盒上面好似會貼一層野 一打開左好似黐唔番可以防止車手偷食人地外賣 是咪禁的
出前館同Ubereats龍頭
之後到menu
近排多左堆food panda, wolt, 大阪好似滴滴都有
最近係街見過一個人著住美團制服
有冇遇過d人妻著得好性感
聽講唔差得遠
因為ai會有傾向將啲遠距離單分比電單車手先,遠距離單啲分成好唔抵,計返條數好似話差唔多

但都有好多做到熟行熟路既電單車手一個月搵勁多
單車就點都會有個極限
我指特登拎走人地個外賣去食,走左去,應該係你個唔正常程序。
聽人講每個月衰四次會俾人ban,所以有班衰人會每個月特登玩兩次
要唔要工作簽證
絕大部分只會係個袋度痴張普通膠紙咁囉,要摵開再痴返唔難,有啲就直程個便當就咁擺落膠袋就算

人地唔知啦,但我諗應該冇人咁得閒貪入面果啲野食掛,渣渣林送完接下一單好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞