我係一名著藍色制服嘅公僕:做港人已經夠辛苦,仲要加政治,放輕鬆下啦,香港人

419 回覆
57 Like 2403 Dislike
https://www.facebook.com/492354117860377/posts/1201718686923913/?d=n
From FB公務員Secret

我係一名著藍色制服嘅公僕,或者喺呢個專頁嘅人一睇到呢幾個字已經有好大反應,我絕對理解,作為由08年開始入職,亦晉升了一個階級的我,感受更深。

1. 首先想講無論任何工種,任何部門,都有佢獨特之處,亦有佢辛苦嘅地方,無必要比較,其實各行各業之間最需要就係互相尊重,而唔係攞嚟作無謂嘅比較,就正如你會唔會用諸葛亮同張飛去比邊個辛苦D?又或者你打機都有吾同職業揀,你又會唔會攞戰士同魔法師去比邊個辛苦D?根本係無謂同幼稚嘅比較,同袍,睇遠D,大家都係為香港好,成熟D啦。

2. 一個部門形象差,絕非一日之寒,係日積月累造成,我認同一句說話,世上[沒有無緣無故的恨] ,唔好講其他,淨係D伙計犯事嘅數字都嚇死你。作為其中一員真係好鬼無奈,根本好多野就係唔應該發生,我認同人非草本,一樣有七情六慾,但係唔該你唔諗部門聲譽都諗下自己。由其是我地呢份工作,分分鐘調轉企,諗下自己同屋企人啦!

人好得意,外人唔會同你分類佢還佢你還你,而係一個hi全部hi,一榮俱榮,一損俱損。其實做人做事好簡單,你點對人,人咪點對你囉,我自己嘅心法係若果人咁咁咁對你,你更加唔好咁咁咁對人,應該要以德服人[唔明可以睇下葉問] ,咁多年來,我認為自己部門好多同事同管理層都用錯方向同方法,其實我深信大部份人都淨係希望我地做好本份已經足夠,根本唔需要做多餘野(包括多餘嘅動作) ,尊重係由心而發,唔係靠迫。

3. 作為參與過佔中同反修例事件嘅我,我完全明白點解會有咁多人走出黎反政府,係因為呢個政府真係做得好差。遠嘅唔講,一海之隔嘅澳門,點解人地冇咁大民怨?因為係特首唔同,若果我唔係做而家呢份工,作為80後嘅我我都會走出黎。但係我亦唔認同用違法嘅手段去達到目的,咁做只會自己放棄自己同用錯方法,作為精明嘅港人,應該要用忍嘅教悔,明就會明。

4. 我每一日都有睇呢個專頁,絕大多數都係X警察同公審警察,所有人將所有情緒放哂喺一個職業之中,作為所有人發洩嘅出路,都係個句,做好自己,其他野唔好理啦。

5. 反修例同呢個專頁見得最多既數字就係721, 831, 世界上嘅所有野都會用呢兩組數字去做諷刺。你問我,我會答,真係做得唔好,721有乜理由會掉頭走,831有乜理由要做多餘動作,拉咪得囉,不過所有野到呢刻都已經唔再重要,因為以後都要受呢個惡果,就正如以前港英年代收片,到而家都一樣攞出黎講,道理一樣。有D野做左就係做左冇得反轉頭,違法嘅亦都係一樣。若果呢兩組數字對於我黎講,要作一個總結就係對唔住。人非聖人,何况喺自古以來就有好仔唔當差稱號嘅[最強] 部門。

6. 我唔係想洗白,或者搞咩分化,只係有感而發,洗亦唔會變白,做咁耐人,尊重真係吾係靠迫同搞咩宣傳,做好做衰真係有人知,做好本份,絕對夠做!

7. 我唔識政治,我只係一個凡人,我中意聽LMF,中意淘寶,中意睇100毛,中意睇Marvel,中意去日本,中意自己中意嘅,做港人已經夠辛苦,仲要加政治,咁過日子真係好攰。唉,放輕鬆下啦,香港人。
提交時間:2021/5/3 下午12:05
垃圾!
食屎啦死狗
死全家啦!
講左咁撚多 咁佢遲左職未?
8月25號,向喺亂港暴動中受害嘅市民獻花,有冇得諗
https://lih.kg/2515812
人民既公僕定係人民幣既公僕阿 走狗?
我唔識政治,我只係一個凡人

都唔好話咩有無良心啊
淨係呢句都知佢係蠢人一個
俾港共咁擺上枱到唔知
收皮啦 死曱甴
死全家啦屌
講閪咩
仲繼續做即係呢個極權政府嘅走狗啦
做得唔好 繼續newspeak
問題係遲左係邊到搵到咁多
希望作者同佢d同事快d死
禾唔食正字 balbal

睇到字都打錯埋 辭
屌你老母
做翻佢地平時收工會做嘅野 偷呃拐騙
721 唔係遲到39分鐘 唔係掉頭走

你地係早幾日已經收到風,特登唔出手,
甚至有份警黑合作
做幾多陰質野自己知啦!
犯國安法
其實澳門政治黑過香港
08年入職做到而家都仲係藍衫
平庸嘅邪惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞