[全力衝8] NBA 金州勇士球迷討論區 (15) Golden State Warriors

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
熊剩低賽程好似係易 聽日打狼
求dlo 幫手打低熊拯救舊東家
狼再贏好危險,為左個 pick 應該會狂輸到尾啦 ...
隔離Haliburton out of season
目前狼排緊尾三 個pick有59.8%機會比勇
狼抽pick運氣一向好,所以都唔好太期望會有。
關鍵球,普遍都係球隊皇牌射或者係專打關鍵時刻嘅球員射(e.g Manu Ginóbili)。

咁勇士可以有穩定射波嘅球員有幾多,大家都心知肚明啦;所以我覺得就算點都好,最尾個幾球入定唔入都好,點都係要比curry射,呢個本身就係球隊核心人物要做嘅嘢。

咁Curry clutch time 差嘅,咁咪搶好個籃板再去射或者執死雞,但呢個都係勇士差嘅地方,搶唔到嘅咪做好防守,但往往clutch time對面都係會射入,所以唔好話answer 3,layup都唔入同會turnover嘅球隊點會有絕殺。所以我一向都擔心clutch time問題,由其互攻球隊。但一季都完,無見過勇士教練團同球員呢方面有改善。Run last shot都廢嘅,我都懷疑佢哋平時練波係點。

或者可能真係無英雄命
不過強如RMBJ都比人笑過第四節消失,咁正面睇證明curry仲有進步空間係好事嘅
求神賜狼爵力量
刺第二節就俾人炒緊 希望狼頂得住
刺應該輸
求神將力量全部賜比木狼
求己不如求人 衝啊狼
無錯!
狀元
豬左
勇跌返落第九
其實playin入面鵝同刺 會prefer打邊對好
我覺得差唔多 不過Zion 真係守唔到 明知左邊上都畀佢硬爆之後柔軟放籃放入
我prefer打鵝,我驚pop多過zion, 上場係差個第3得分點,curry尾段累了,做返好d boxout搶板其實唔會太輸蝕
有時唔係好明冇Curry同Wiggins上場早就收皮
要求Curry clutch time承擔無問題
唔係每場每一節都係Curry一個咩飛卦
明顯隊波欠缺第三得分點 唔係靠Green呀
上場Green同JTA一人入多一兩球都夠OT啦

手感一個人等於一個半得分點,Wiggins當3/4到1個
其實場上其餘幾個球員加埋有一個得分點既效用已經好Ok

但成季過去,射手如Mulder/Lee都9唔搭7,淨係識垃圾時間刷分,Jordan Poole未出師,JTA green化,Wiseman同Oubre傷鳩埋,二陣可以射下中距既Paschall連輪換都出埋,得Bazemore叫有啲得分能力,但三不五時就ADHD發作派膠,再加上季尾手感成日西波,先會輸到媽西咁

睇返賽程應該打到最後一場常規賽都會係咁既景況
然後play in既時候戰術大師弱智調動熱血輸波咁
刺得ddr一粒星有見頂守佢理論上還好
Zion既強項開正勇既弱點 籃底同籃板
不過pop>>>>>>>>Kerr又係事實
Kerr斷估如果playin close game4節唔會再放lee mulder啦掛
想問得分王係講平均分定總分?
pop會set戰術freeze curry, 如果wiggins或者其他人爆唔起就gg了,playin打一場生死戰,我會比較怕pop既馬刺,zion呢兩場打勇,數據上唔錯, 但green looney唔係話完全箝制唔到,我覺得守得算ok, 上場係輸俾ball爆發+勇士冇第3得分點,curry尾段累就輸了,勇士內線控制下foul既應該頂得順zion, 不過鵝都有個x factor ingram
場均
熊輸波勇今場要生性啊
今日似乎準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞