我發現近排嗰啲台灣放寬港人移民嘅新聞,有啲細位都講得幾誤導下

130 回覆
46 Like 3 Dislike
講真我對台灣俾外國人拎visa做五年可以留低
而香港人唔得

我係冇咩感覺
台灣又唔係欠咗香港
大家都只不過係被支共壓迫嘅可憐人
佢地自己啲共諜都一大堆
再收一大堆香港人無論政治經濟都好大影響
對香港人移民台灣有門檻我真係認為合情合理
台灣要國際化,收d 真正的外國籍移民好過
一來幫經濟發展,二來增加國際連繫,三來真係中國打台灣,越多外國人係台灣,都吸引到國際關注甚至干預

香港人國語又唔係好,母語又唔係英文/法文/德文/日文 ......之類,甚至收多d東南亞都話可以幫台灣開拓東南亞市場,支持台灣的「新南向」戰略
真正令我覺得on9係加拿大
加拿大對香港無責任無歷史從屬關係
居然為香港人推出 lifeboat scheme
俾香港畢業的年輕人攞3年加拿大工作簽,再係加拿大打1年工,就俾申請永居入籍

台灣民進黨政府係總統選舉的前哨戰---6都選舉炒粉,連陳菊做左幾十年市長的深綠高雄市都輸俾 國民黨韓國瑜
跟住19年6月開始有反送中,激起台灣人對一國兩制﹑統一的擔憂,蔡英文得閒就出posts 抽香港水
又將中共打壓香港民主扯去國民黨打壓台灣民主﹑台灣本土主義﹑民進黨點樣係黨國年代爭取開放自由民主,又話幫香港人
最後選舉完左咩政策都無
搞個office 出來原來只係1823 式的熱線查詢,有咩事就只俾相關部門電話你﹑答返既有法律條文,咩新政策都無
跟住收緊投資移民,留學工作入籍的要求嚴格到好容易中途被台灣踢走,或者做5年工都去唔到的收入要求
當人condom咩

連中國移民台灣的人數都多過香港人移台
2020年反送中影響出晒,一年都係得1500香港人移到台灣
靠台灣做逃生門, 香港人走唔到啦

台灣讀master都可以賺錢咁讀
我讀竹科訓練學校master 4皮台紙一個sem
每個月底薪8-16k做project額外多10k
做公司studentship既話一個月可以再收多稅後兩皮
當然睇科同老細
有多少儲蓄過去英國加拿大會穩陣

台灣係比想走但又走唔到既人 博一博既逃生門

當然有錢投資移民另計 今時今日有百幾萬夠去英國加拿大了
你要拎工作visa入去本身就已經有門檻
你比嗰間公司請得已經證明咗你唔比嗰世界其他地方嘅人差
換而言之假若人地真係覺得其他地方嘅人更有用
堆公司就會請其他地方嘅人
根本唔存在咩我請個洋腸一定勁過你香港人
大家都係喺同一個門檻去競爭嘅
至於你講嘅國際連繫咁冇錯嘅
我承認你講得有道理
但工作簽證呢啲本身就係以吸引人才為目的
呢個先係重點
入到佢個門檻拎到visa有公司請
已經係對嗰個地方有用啦
而事實係就係有用佢先會畀visa你
但依家做完就趕你走
咁同用完即棄有咩分別

我一路覺得嘅就係你台灣唔幫香港
Ok make sense
但你搞差別待遇
咁就唔合理囉
公道講句中國人口同香港人口差成200倍
英國我就冇bno
加拿大就即管睇下有冇公司請我
加拿大仲有讀書隊
公道講句,
香港人無資格批評人地搞差別對待的
菲律賓印尼外籍家傭係香港居留幾多年都攞唔到3粒星永久居留身份證
其他國籍就得,連越南非洲人都得
擺明當菲律賓人印尼人係condom 幾十年
香港人當菲律賓印尼外傭condom, 而家台灣當你condom 咪天理循環

再者,有幾多人真係配得上「人才」兩隻字? 市場機制下,有工開有人請就叫有能力? 好多人係得益於rights to abode﹑rights to work 的法定居留同工作權利姐。
好似香港咁,只要一取消深圳香港的邊界
開放兩地互通居留﹑工作權利
仲有幾多香港人可以係香港返工﹑賺返而家的人工?
鬥捱得,大把大陸低端人口捱得過香港基層
鬥才幹,大把中國985﹑211大學高材生﹑海歸留學生勁過19 香港大學生
每日150 新移民 + 每年一萬幾IANG visa 搞到幾多香港locals向下流就知有幾非「香港人才」不可
如果有錢我上年就報咗
儲錢 去邊都要錢 係香港生存成本都唔低
一方面話驚被中國滲透,所以收緊香港移民台灣,另一方面收咁多中國人。

不會住滿一年就可申請在台定居

〔記者陳鈺馥/台北報導〕中共修改香港選制強推「愛國者治港」,撕毀「一國兩制」不變承諾。據透露,有鑑於香港恐淪為中共對台統戰滲透基地,為強化民主防衛機制,政府部會擬修正移民政策,針對港澳居民來台居留定居制度,未來將多一道「長期居留」把關程序,不會再有「住滿一年就能取得定居資格」的情況。
台政府接近係敵視香港人,所有移民政策越來越嚴,成日話防諜提高全世界要求,真係全部香港人姓向咩。

台灣本身都負出生率,吸收年青港人係互惠互利,但香港人的確係蔡政府的選舉 condom
第一,海外僱傭嘅入境政策同工作簽證擺明係兩個唔同嘅入境政策,本身個門檻係唔同
相反,依家去台灣拎工作簽證嘅香港人同外國人門檻係一樣,呢兩件事前設條件已經唔同,我唔明你係點拎黎做comparison

第二,你問有工開等唔等於人才,然後你拎香港本地嘅奴工同大陸人比,首先台灣本土都一樣係會保障本地奴工
我從來唔認為咁樣做有咩問題
但我而家對比嘅係外國人同香港人呢兩個非本地族群喺台灣嘅定居對待
而對外來者黎講本身有資格令到一間當地嘅企業不惜搞working visa都要請佢過去,已經擔得上人才兩隻字
成件事唔係好似請海外僱咁叫佢黎執屋洗廁
唔係人才我點解唔請返本地人?
係唔係人才本身已經又條法例同間公司判斷咗啦
我唔明你喺度同我吵咩

下面見你拎芝麻人黎踩香港人,我就即管同你討論下
我就真係想知點解你會認為芝麻國嗰啲咩985 211叫咩高材生
佢地真係勁嘅咪得北京清華,去到盡比你計埋上交
香港人向下流係因為香港有一堆共企專請一堆芝麻人
你有去in過啲共企就一定會知呢樣嘢
呢個究竟係能力問題定政治因素我諗大家都好清楚
如果唔係我地都唔需要走

即使比你講到話香港人全部都垃圾黎冇撚用嘅
咁我係台灣公司我整張工作簽證比條垃圾搵佢返黎有乜用?
貪得意?
我請曬啲咩985 211得啦
人工唔會貴啲架喎
可能仲平喎
講到尾都係嗰句,唔係人才咪冇人請囉,係咪有人請囉
呢啲嘢根本唔使我地喺到吵
由你拎到張visa已經話咗比你聽係定唔係啦
大家參加同一個比賽
同時到終點
但另一個係第一
你就得第二
原因係你係香港人
佢係美國人/越南人/非洲人
Whatever咩都好啦
我係覺得呢個位on9姐
我而家得120k
邊儲邊充實自己

睇下可持續進修基金有無野讀下
大學都未grad
加拿大我諗住黎緊一grad就申請學歷認證
Degree grad唔洗架

未畢業儲到咁多算好勁 有時間補下習

不過唔好學港大股神 投機輸身家
我身邊啲人唔係買Crypto就買Tesla TSM
但我連啲股市術語都聽唔明
如果投資移民台灣三年後, 攞咗居留證後可否在當地打工?
投資移民嘅詳情我冇太詳細咁了解過
唔好意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞