【棄養正hihi】寵物店店主:真係棄貓 咁又如何呢?

341 回覆
21 Like 289 Dislike
是咁的,我既身份係一個貓義工,一直覺得小動物既世界比較簡單,點知都係比我遇到仆街,仲要唔只一個。

3月底,我地將一隻叫白面既貓,比一個中年婦人阿儀(cy chu、洋名阿Cat)養,點知養左8日,佢就話要離港幾日,問我地可唔可以暫托,但因貓舍已滿,我地推左,佢之後一直唔出聲,咁我地以為佢已經settle左

4月16號,呢位中婦同我地講,白面3日前係一間相熟寵物店走失左,細問之下原來係跳左上店內假天花,我地派人去睇,先發現假天花根本唔存在,好啦咁問下職員拎線索,初初店員話無暫托過貓,第二次另一個店員態度肯定咁話有人接走,第三次再問就唔清楚...

4月17號,亦都係最懸疑既日子,白面突然好似陶瓷娃娃咁,出現返係寵物店所在既友愛商場之內,網民fanny見到立即影底,放上天下貓貓一樣貓求助,我地事後聯結佢,佢話當日見到一個疑似阿儀既女人,拎住個紙盒走左

係呢段時間,我地搵過阿儀好多次,叫佢一齊搵貓,佢都係用「喊到好攰」推左,尋貓啟示、網上救助、報警、要求寵物店及領展商場check cctv,以至聯絡動物傳心師,都係由義工做

好啦,可能你會問,咁第二個仆街呢?

其實我地除左搵阿儀之外,一直都係同寵物店店主polly聯絡,想問下件事到底係點,同check cctv,點知佢一路唔覆我地之餘,仲去鬧阿儀比麻煩佢,事隔多日終於肯回應:「你地又話貓主棄貓 咁如果貓主真係棄貓 咁又如何呢? 你地又話我地知道有失貓都唔去幫手? 你地又知我地無??」

睇完我個鼻哥窿真係忍唔住,噴左少少氣,因為佢間shop個page既自我介紹,係「希望給更多流浪動物一個家」,點知自己走去製造流浪貓。又,如果你真係有搵,我地頭一兩個星期每日每晚都去,點會撞唔到呀?

其實到左依家,我地都唔知隻貓係比阿儀棄養,定寵物店疏忽,定係佢兩個夾埋(佢兩個本身fd底)。但點都好,傳心師同我地講,白面已經唔再信人,佢好想有屋企,但依家寧願流浪,都唔想再比人傷害,就好似一個受左情傷既毒撚一樣。

各位屯門友,如果你夜晚落街吹水買宵夜,不妨幫幫眼,睇下會唔會見到呢隻黑白貓啦,我地都想佢再有一個家架!

事件傳送門:https://www.facebook.com/pg/hkcatslaves/photos/?tab=album&album_id=459972877681041
棄貓仆街Cy Chu 朱x儀

屯門友愛貓咪貓咪Home及屯門彩華Pet Homey店主,前兒童節目主持人Polly姐姐 Polly Wong

寵物店Pet Homey對網友指控之回應
衣家隻貓仲起街度流浪緊未搵得返
棄養都算,咪比返義工囉
掉出街真係好撚仆街
推到2個仆街死

但因為你係貓異工,所以負皮
係囉 你地d義工點揀領養人架
真心想養既就冇得領養
仆街就成功領養
間寵物店個Polly wong成日好似好有愛心咁
原來轉個頭包庇人棄貓
偽善撚
真心想養既就冇得領養
仆街就成功領養

自以為自己眼光準
點知屌你揀錯人
害撚左隻貓

貓異工啊貓異工
有冇諗過你先係害到隻貓無家可歸嘅仆街
同連登仔講係貓義工,即係叫班連登仔唔洗睇落去
真心想養既就冇得領養
仆街就成功領養

你黎搵過我地領養啦咩?
點解要先入為主一口咬定話冇得領養?
游蕙禎就破產我都出貓比佢啦
邊有話唔得

離一離題先 請問你點睇以下既貓舍環境

當幫埋你推post
真心想養既就冇得領養
仆街就成功領養

雖然我好憎貓義工
但邊有可能100%睇得準
根本就有心棄貓
問佢地野一係就閃閃縮縮,一係講放流料。
雖然貓異工揀人比貓係煩,但棄貓更仆街
隻貓心諗本來流浪都唔錯,邊條仆街捉走我,攪到我一身蟻,唔好再捉我啦,比返自由我啦,不自由毋寧死呀。
隻貓心諗本來流浪都唔錯,邊條仆街捉走我,攪到我一身蟻,唔好再捉我啦,比返自由我啦,不自由毋寧死呀。

唔入兩呎籠住成世
真心想養既就冇得領養
仆街就成功領養

可能條中女住私樓 又唔洗返工
咁咪有得養
睇隔離post 好似揀老公咁款
所以義工揀得咁嚴係有原因架
棄養正人渣

樓主係貓異工post講唔贏
出post曲線幫貓異工洗底
做咩我問樓主果個貓舍環境如何 但佢唔答我
做咩我問樓主果個貓舍環境如何 但佢唔答我

都答唔到
唔通如實作答話差到狗都唔屌咩
Btw狗真係唔屌
收皮啦貓義工 扮曬大愛咁
貓義工你食屎啦
你攬撚住啲貓過世啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞