EXCEL VBA 請教

21 回覆
1 Like 1 Dislike
請教
我有一組總人數既名單 另一組係出席活動既人數名單 我想快速紀錄邊個有黎邊個無黎 請問要點寫VBA? 或者有咩簡單EXCEL Function做到?
vlookup...
vlookup 攪掂la...
唔係唔係咁用...
將2張worksheet combine做一張
然後用conditional formatting->highlight cell rule->duplicate cell
會出#N/A
IF(ISNA(VLOOKUP(...)),"無黎","有黎")?
=ifna(vlookup(a1,b:b,1,false),"404 not found")
你真係唔識架喎
Vlookup都唔洗,countif咪得.....仲知埋有無人double count
試試 多謝
想係到問下
我有組data 係有日期, 股價, 同上一日股價比較既%
我首先搵咗再大升幅個日 再用vlookup搵返日期會出Error
但係我用日期再用vlookup搵返當日既升跌又正常
大家知唔知有咩問題
點樣決定岩唔岩??
因為我專登用日期搵返個日既升幅就搵到
但係調轉又升幅搵返日期就出error
=iferror(vlookup(A1:C4,2,0),"No Show")
如果有1組總人數既名單係worksheet1,
另外有10組出席名單分別係worksheet2-11
咁可唔可以用vlookup去解決?
開個sheet12 copy 哂2-11 然後你vlookup番12既data 會唔會簡單D呢...
如果唔想每次都copy and paste就要用vba了
搵到原因喇
vlookup唔可以向左掃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞