有冇人覺得自己係 程式合體員

42 回覆
47 Like 10 Dislike
in terms of 降低dev 同maintenance成本,用已exist已debug好既plugin係最佳選擇黎,除非版權問題唔用得,或者效能唔符合project要求,又或者customize唔到自己想要既layout/功能先會考慮自己再寫
通常會有個standard pattern去跟
正路係
除左一大堆js library你以為人地debug好
點知入面其實係9寫hobby project
JS ecosystem 就係咁
source code第一行係import xxxxx
根本已經係用緊人哋嘅code
既然有現成點解唔用
自己寫一個出黎又未必寫得好過佢
唔通要由low language 寫起先叫coding
用assembly寫都係用緊別人寫嘅CPU instruction set嘅code,所以要親手用1同0去砌個IC嘅線路先算係programming
親自soft processor
親自fpga
親自砌麵包板
親自dope silicon
親自Czochralski
親自淘沙
吓有邊個唔係咁
唔通有Framework都唔用自己寫咁笨柒
純 Hardware 唔算啦 最底層應該真係 IC
我覺得diode係以silicon phosphorus boron做symbol 去program電子既流動 都算係程式
系人地library 抽code 出黎改完比自己用
其他唔講 淘沙 唔係 Programming 啦
意見接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞