「警察」呢個職業係咪有BUG?

246 回覆
3179 Like 31 Dislike
覺得呢位清分析得好透徹
但睇番呢套講法
其實套落黑社會度都一樣適用
真係好尷尬
小學風紀真係有

小學雞會驚你捉俾老師要留堂

係中學先知無實權 變左小丑
職能的確係唔同
但係佢地有既權力其實好似

警察:用自己嘅專業知識 經驗去分析同決定起唔起訴
法官:用自己嘅專業知識 經驗去分析同判決

法官判錯有咩後果? 無
警察控告錯有咩後果? 無

頭盔:法律知識薄弱,有錯請大力插
唔覺得佢以「摧毀人一生」的權力黎說明警察同法官的共通之處有咩問題

亦唔覺得法官判案有咩專業知識可言
特別係普通法的對抗式訴訟 法官的角色好被動
不過一個好的法官的確可以寫得出一份令人信服的判詞
只可惜實際上大部份法官只係審判機器
無錯

「始終人類既缺陷 會引致 [ 組織 ] 成立之後變質
先賢 後繼 條價值起跑線都唔同」
引用自#122

如果極權主義
但保證代代都係仁君明君
識得尊重市民
其實無乜問題
你睇apple幾多信眾
(無負面意思,apple信眾冷靜)
對icac既認識只限於電視電影...
如果真係好似電視電影咁
雙方唔會打龍通
貪污方面係制衡到既

權力或者執法標準呢啲
就同icac無關係
所以警察都係有牌爛仔
其實應該咁講
政權同黑社會都係秩序,互相制衡
反黑組都係平衡下各方勢力,確保唔好有咩大鑊嘢揚出嚟,一方面幫會靜靜地搵食,另一方面定時定候配合警方交下人交下保護費,大家都好做
岩喎,只要警察「覺得」你有罪,佢殺左你都得
見習督察嘅學歷要求係就咁一個學位 fresh grad都可以apply 但成為律師至少有個法律學位 要成為法官更加要有相當豐富嘅經驗 就咁睇已經比下去

普通法著重參考過往案例但唔代表法官冇佢嘅地位 判決亦唔止係宣布嗰一刻 控辯雙方你來我往 法官就係要抽絲剝繭去睇成個big picture

我唔係法律界 唔太清楚法庭嘅細節 但至少知法官判決唔係玩玩吓

我地有咁嘅偏見係因為香港嘅法例不公 公安條例對非法集結 暴動嘅定義太廣泛 加埋個無敵國安法令我地錯覺法官係偏袒政府一方 無可否認的確有親政府法官 但法官真係依例判決 冇嗰條喺97年前放寬之後中國再收緊嘅公安條例會有咁多手足被判入獄?冇嗰條告到去宇宙邊緣嘅國安法會有咁多人被政權以法之名打壓?

我地要知道嘅係本身制度不公 主權不在民
警察係政府抓牙,打手,而人類歷史咁耐以黎官民係大多數處於咩狀態?
你講的只係一個好理想的制度
實際上法官根本唔會抽絲剝繭
話唔會不如話佢地根本做唔到
因為法官冇調查的權力

而且法官係跟案例判
案例好多時都係由控辯雙方提交
冇錢請律師的窮撚根本冇辦法得到呢d案例
有錢請律師的升斗市民所請的律師又唔會同你搵咁多案例
到最後控辯雙方鬥的就係資源
所以法律面前 窮人含撚係講得冇錯
以上講的唔係政治case 只係講緊一般case
不過其實同法官本身個人的質素未必有關係
而係制度的問題
當然是但判係誇張左咁講笑
律師判案除左根據主觀意願之外
係根據法律去判案

諗起一套電影
叫《逆權大狀》
當然香港既情況
憲法都大唔過共產黨

而且律師都知自己做緊幫兇
所發出既最大聲量都只係咁
https://www.hkba.org/sites/default/files/20200902%20-%20HKBA%20statement%20on%20separation%20of%20powers%20%28C%29.pdf
同埋靜默遊行

黑警學識低,無嘢好講
法官應該知咩叫良知
https://www.facebook.com/fortuneinsight/photos/a.148228442555030/357032348341304/?type=3

心情好矛盾
制度不公唔應該怪法官
但係佢地係劊子手
知佢地改變唔到現狀
但總係情不自禁有期待

當然,紅官就唔駛矛盾,對佢地黎講法律只係工具
普通法下法官要考慮埋equity衡平法,因為common law本身跟case law會好硬性咁判決,古時就有衡平法院,畀人上訴啲按common law判決但製造咗一個唔公平嘅結果嘅案件。而家係所有common law courts都要考慮equity,呢part就係個官本身好大discretion嘅位,而香港班紅官就係唔會理你乜嘢justice定equity,所以法官唔再係管治者嘅一部份,而係變成服務行政機關嘅審判機器。
衡平法理論上都係一個好理想的制度
但實際操作上真係睇唔出有咩分別
成班法律界人士圍威喂
平民就食屎
作為連登警察應該要具備咩條件?

1.
邊個國家都係搵班潛在犯罪份子做差佬
只係法治水平高啲國家有相應嘅制度去制衡權力
第一次接觸衛衡平法呢樣嘢
睇完維基都唔太明

「衡平法提供的補救方式主要有: 特定履行(specific performance) 禁制令(injunction) 恢復(Rescission) 改正(Rectification) 審計(Accountant)」
「常見之衡平法補救方式包括禁制令(法庭命令某人 / 團體停止進行某種活動)或強制履行(法庭命令合約中某一方繼續履行他 / 她於合約中之責任)。」

假設為左保護其他人而被告阻狗辦工
衡平法可以點幫到呢個人?
唔怕係咁見到四字「成語」
我覺得呢個係好既諗法
雖然要實現起碼都要幾百年後

就算美國話搞呢個DNA庫
你覺得中國會唔會加入XD?
然後又掉轉角色再問一次XD
你有冇睇埋歷史嗰part
概括黎講就係用普通法裁決的結果係不公義的話
就用衡平法去補償
一般黎講都係d用錢都補償唔到的損失
有睇
不過無睇得好詳細
比普通法不公判決可以再上訴去衡平法

但我睇番上面果兩段節錄
唔知可以點補償到
又無得減刑或者換其他刑罰
甚至判佢無罪
衡平法同刑事無關
係處理民事訴訟
例如隔離成日製造嘈音滋擾你 但又唔係刑事罪行就可以了用衡平法發出禁制令禁止佢製造嘈音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞