「警察」呢個職業係咪有BUG?

246 回覆
3179 Like 31 Dislike
唯二出路真係AI/全民有槍?
警察呢個概念完全就係以毒攻毒
個重點係階級之分,但佢地冇現代人所講叻既野,佢地就冇能力脫離他人的控制
有冇諗過唔係警察有bug
係人類有bug
搵擁有法官級學術水平嘅人做警察或執法人員,連登仔會唔會滿意啲
冇咩關係
而家啲紅官咁撚樣又有冇制衡
根本冇警察係正義,全撚部濫權,只係你知定唔知

本身警察呢個職位就係用黎濫權,入面就唔存在咩白警

咁真係要滅絕人類先有得搞喎

無可能有個制度可以解決?
好似銀行咁
日日數咁多錢
佢地唔想偷啲錢咩?
但佢地唔敢
望向而家既香港法官
吓?你講咩話?
三級警察,第一級係街坊隊,權力極少,冇武器,淨係負責巡邏,冇得查牌,最多係炒下車牌,捉下亂拋垃圾,扶下阿婆過馬路咁,有事call第二級警察,請大學生做黎,part time。

第二級,普通警察,只要少量巡邏,平時喺警崗候命,費事出嚟咬親人,最多只可以做幾年,考唔到上去就要轉工,防止變老屎忽累積歪風。

第三級,武裝警察,飛虎隊之類,用黎捉大毒梟之類,平時唔蒲頭。

三個級別分別由三個部門管理,另外商業罪案交俾金管局調查,網絡罪案交俾將來管理IT事務嘅局調查,貪污就交俾廉政公署,其餘刑事罪行又交俾專門嘅調查局調查,咁就唔會拉人又係佢查嘅又係佢,鍾意插贓嫁禍冇王管,將整個警隊打散曬佢就唔會咁惡。
如果大學生入去做警察
發現根本唔駛自我節制又會點?
應該都係同流合污?
其他都好多人講過內部風氣點點點
想改都唔知點落手等等

覺得有啲似伊甸園同禁果既故事
全部警察都正義清白既
但只要第一粒癌細胞出現...
鄰居警察呢樣野70年代喺香港開始實行 都係為咗改善警民關係

但係將警察放喺18區區議會旗下就太分散警力 香港太細 冇得用美國黎比 而且警力分散會阻礙警察大型行動 例如反恐 反黑 又容易出現部門之間各自為政嘅局面 詳見主權移交之前嘅澳門 兩個警察部門互不統屬 後來變咗特區之後澳門政府設立保安司 下轄警察總局統一指揮治安警 司法警 先改善到
著咗件制服佢就唔係本身個身份
變咗「警察」身分,佢可以唔使理自身道德底線,因為佢做嘅嘢係代表「正義」、「依法辦事」,由警察集體負責任
我只係想表達
全部都要死全家太武斷

你所講既我部份認同
唔認同既部份我亦無證據去支撐
所以就唔爭拗喇
證明香港警察唔係最衰啦
又真

但正常人著制服
係覺得唔可以影響團隊
而唔係團隊承責揹鑊
呢位四位數藍絲
響香港一早開左槍啦
有見地
南投國口交惡徒田勝傑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞