「警察」呢個職業係咪有BUG?

246 回覆
3179 Like 31 Dislike
覺得你呢個例子唔合邏輯

被拉既人未必會唔服 -> 佢自己都知自己衰乜(假如真係基於合理法律)
被拉既人同親戚朋友講 -> 真係會有啲ON9會信

BUT~世事總係有呢個BUT
啲ON9同其他人講 -> 比人車到面都腫鳩埋
權力只適合有自律性既人擁有
有自律性既人讀書成績點都唔會太差
所以你唔好期望班散仔/19警長會係適合擁有權力既人
越有權力佢地只會越失控
總有啲ON9係為正義去做狗
1樓入面已經有講
基層睇唔過眼而爆料
美國亦有白警向示威者下跪

呢啲都要死全家?
當然,佢地係ON9我唔否認
又真喎
警察呢個職業本身係光明同正義既化身

PS.童話故事入面
請問邊個代表左事時台咁樣講?
比啲post出黎睇下?
講果個人點解可以代表到事時台?
定係你求其亂up?有冇證據證明?

冇證據就唔好話人屈你分化屈你五毛
執法者可以有彈性犯法 因為自己人唔會拉自己人 香港公安完美示範左
以證據論事
放權都算 比得弱智做狗就係任佢玩
所以一定要ai 做維持治安角色
下,田勝傑無逼人含,無用相嚟威脅人喎,更加無峙住自己老豆係黑警就俾學校同警局大事化小小事化無,你唔好老屈喎
提升監警會權力就夠
賦予監警會主動調查權同傳召證人嘅權力 而唔再經警察投訴課轉介 並且有權交由律政司起訴控告已經大大制衡警隊
靜係抄牌 都俾人屌撚到仆街喇
咁啲車的確泊到3條線得一條線行到
啲車的確有車場唔泊 泊街
但一俾人抄牌 就一樣屌到仆街
啲司機錯 俾人抄左
反而屌抄鳩人果個
乜都撻個cctoy出來
咁財經台同波台被人屈係藍屍黑警都唔好賴啦
不用分得這麼細,大家都係垃圾
台灣醉駕撞瓜人可以坐一年甚至更少,成個司法系統都有問題

係得香港跟英國傳統重視人命
傳統東亞社會人命如草芥,有民主都改唔到呢個觀念
認真
香港已經爛左
人地三位一體
監警會又鄭月娥委任
講係四位一體都唔過份
咁佢會唔會同其他人講
「屌黑警老母!泊街咪泊街,抄乜鳩嘢牌呀?」
講到佢自己唔知抵罰咁撚樣
佢最多咪屌自己黑仔
撞死個人坐一年咁少!?
理想主義者分分鐘墮落得仲快

學歷
價值觀
外來因素
資訊不對等 引致 [ 犯罪 ]

執法權力 應該要由 有一定 [ 程度 ]既人
而唔係阿豬阿狗心理平衡去持械執法
一係大家都冇槍 一係大家都有槍

始終人類既缺陷 會引致 [ 組織 ] 成立之後變質
先賢 後繼 條價值起跑線都唔同

重新檢討 [ 警察 ] 係漫漫長路
警察=政府收編嘅黑社會/滋事分子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞