「警察」呢個職業係咪有BUG?

246 回覆
3179 Like 31 Dislike
香港啲狗就唔駛講啦
今日睇台灣節目講左兩單新聞

1.有個警察飲完酒亂屌人屌中黑社會
黑社會衝入警局搗亂
但黑社會無後果走左
過左四五日先有基層警察爆料
再經媒體報導越鬧越大
要求拎警局CCTV,局長話停電
最後發現係局長刪左(望向黨鐵)
跟住內部處分吓,同相關黑社會握手和解

2.一位市民行行吓比警察截查
問咩名呀,住邊咁樣
個市民覺得佢無禮貌唔理佢想走
比警察過肩摔
再叫支援,上手扣比三個警察押上車
去到警局仲上埋腳鐐,唔比掂自己物品,困左九個鐘
PS.呢單響香港就好小事姐,截查一定要合作
唔合作佢鐘意點玩都得,點玩都係你唔啱
PSS.有冇人清楚台灣果邊,截查有冇相關規例?

「警察」權力過大,無監管,好似好多國家都有咁既情況
到底係咪有BUG?

全世界「黑」警死全家
人地都係打份工,壞警察只係一小撮
權力使人腐敗
Source?
新聞無別去搵
口交惡徒事件
Cctoy: 美國冇黑警
有冇邊個國家
可以有效監察/限制警察既權力
ICAC唔算
佢地只係睇貪污
而家更加只係飲咖啡
美國咁囉
跪完頸真係有判刑
但點平衡都係事後嘅野黎
當下有權有槍真係無撚敵
假設係文明社會
你有槍而你畀狗殺死,狗個合理辯解就強好多,當然可能死嘅唔係你而係隻狗,但你都預計到假設佢哋查到係你殺,你喺法律上嘅辯解都有排煩,都guarantee唔到邊面勝算大;
你冇槍而你畀狗殺死,9成9都係狗錯,但呢個位就係個制度點樣保障你嘅問題。
所以我唔會話有槍係無撚敵,除非係原始型社會弱肉強食嗰種,否則呢個世界所有地方都有制度,制度(理論上)就係制衡武力。

我自己就認為警察係唔應該有截查嘅權力,但係佢哋係應該要巡邏,權力縮小到類似係社區嘅保安。
唔止要有槍仲要有權先無撚敵
好似跪頸果單,如果無片無俾全世界圍住黎屌俾壓力都唔知有無而家呢個結果

你無槍俾狗殺,無旁人無片佢可以大把故仔話你有攻擊意圖乜乜物物要自衛,當然都有可能最後有人睇到做證人或者物證查到有片果啲,有機會有個公平嘅審訊同結果,但點都好你都死左啦
你有槍而俾狗殺,就好似你講咁,九成九都係你有問題隻狗無問題,結案

我自己覺得問題都係警察個門檻唔夠高
透過制度同篩選過濾同約束啲警察嘅權力先係正路,同建立好幾個機構去分散佢地嘅權力同監察佢地,將塊餅分到碎啲先會令果個權力責任無咁重要
所以有時ff自己要重建警察制度,我會將警察放喺區議會或者民政署之下,每個區內嘅警察之間同警民之間連結要加強,嗰個區內嘅警察同市民都有機會互相認識,類似郵差嘅概念,而唔係警務處統一bureaucratic到on9,又冇嘢制衡
感覺最佳解就係好似美國咁
每一個區都要有自己嘅警察團隊
各自獨立,政府本身又要有自己嘅警察團隊咁
咁堆警察就可以真正under自己區嘅政治機構之下,而唔係好似而家咁可以威脅返自己嘅政府
其實政治架構同民生野都係分區自治更好
咁先可以做到自己區自己話事

而家似以前帝制咁個皇帝ok就ok
撚屌嘅就民不聊生
https://youtu.be/RlS8ht3PERs

最近美國薯仔州就有單狗𨳒軍佬嘅新聞,雖然之後嗰兩隻狗好快俾人炒咗,又俾條軍佬告,但D狗發起顛上嚟,真係連軍佬都照郁(條軍佬當時都有槍)

大家點睇?
要揾痴線佬總會有,重點係個制度是否公平
其實講白左 全世界警察都只係搵平庸 甚至資質比常人差嘅人 捉入學校訓練幾個月就比極大嘅能力佢 呢個能力大到可以置人於死地或者摧毀人一生(被定罪) 擁有相近能力嘅職業可能只有法官 當你對比做法官要嘅資歷同做警察要嘅資歷 就知有幾唔合理

係咁嘅制度下 多數就係一班平庸無咩善惡感嘅人為左穩定工資而做警察 新人入到去就好易被同化 初賞到絕對權力嘅快感 開始覺得自己做咩都岩嘅 做事開始唔會考慮對大眾係咪有益而係會傾向取悅警察同袍

要防止警察腐敗係一定要瓦解呢種內部群體性同盡力令警察同社會大眾接軌 再來就係唔可以當警察係單純一個社會齒輪 要增加擔任呢個職位所需嘅道德感 用招聘法官嘅準則招聘警察
所以警察呢個機構必須要有大量清晰內部守則及確保守則有被遵守既操施
監警會,警察投訴課呢類原本就係呢類功用

樓主講既果兩單嘢如果最後有人因此受合理紀律處分,咁個制度其實無問題

無咩可能所有警察都請到well educated,有良好道德觀既人

舉個例,一隻狗無啦啦咬傷人,主人平時既教育都好有問題,你唔會期望隻狗有人類既道德觀/情緒控制

狗好得意,係人類既朋友
香港差佬?
如果無上新聞
仲會唔會有人追究?
仲需唔需要接受法律懲罰?

1樓既例子2
當事人自己都講
如果當時無人幫佢影低
可能都係口同鼻拗
所以我希望現實世界好似D dystopia電影, 會有機械人警察, 前題係個progamme唔會比政府完全控制, 會有一堆logical rules去分析行動, 冇bias
我又覺得
截查係OK
查下有冇毒品武器之類
如果見條友行步路都緊張過人
但無權截查...

不過應該私人資料就有權唔比
我黎呢度做乜春關你撚事咩
住邊度關你撚事咩
我有冇犯法? 無犯法你問咁多把撚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞