韓劇 Mouse 咁撚變態無人講?有冇人已經估到個變態殺手係邊個? 2

1001 回覆
15 Like 15 Dislike
的士個套呢期好heat
我重睇緊文森佐,都好好睇
有冇人覺得昇基個姪可能會係昇基個仔?
或者係博士實驗品?
我覺得佢自己發現自己係殺人魔呢個安排係最好
巴凛冇記憶,其他人就算查到關巴凛事,只會俾人覺得係冤獄,因為巴凛咩都唔知

而家巴凛自己記得返,內疚罪疚痛苦不可置信個內心掙扎好表達到套劇個主旨,情感就係殺人魔最重嘅懲罰。
之後可能安排巴凛自己查自己,搵返自己係殺人魔嘅罪證

而家啲證據俾幕後黑手銷毀晒,搞到巴凛想自首都冇證據。
睇返個企劃意圖 (Copy from PTT)

企劃意圖:

編劇的靈感源於2017年仁川國小女童分屍案,犯案者為年僅17歲患有精神病的金姓少女。

「希望被告人能夠了解我家的孩子是多麼珍貴的存在。」

2017年,在分屍案的審訊中,被害兒童的母親曾說過這樣的話,然而這樣的願望卻永遠無法實現。

當金被問到現在讓她感到最痛苦的事情是什麼時,她沒有絲毫的抱歉感或負罪感,只是說了:「天氣那麼好,我卻無法去看櫻花最讓我感到痛苦。」

讓金覺得痛苦的事情,只不過是不能去看櫻花而已。

雖然金的回答沖擊和惹怒了全韓國的國民,但她會這樣回答也是理所當然的。

金從一出生開始就跟普通人有著不一樣的基因,
缺少了鏡像神經元 (mirror neuron),令她無法感知他人的痛苦,也完全沒有負罪感、同情心、惻隱之心和後悔的感情。我們不要期待金會懺悔或者贖罪。

正因如此,金到死也不會了解,對孩子父母而言,
那孩子是多麼珍貴的存在,遑論會對自己犯下的罪行懺悔。

被害者的家人們一輩子生活在痛苦之中,但加害者的基因卻讓他們這輩子連1%的負罪感都沒有,反可舒心的過著日子,大家對此都是忍無可忍的。

編劇在怒火中燒下企劃了這部電視劇。

即使被害兒童母親的願望在現實中難以實現,編劇想讓精神病態殺人犯擁有一樣的感情,會為自己所犯下的事情而感到心理痛苦,去反省和贖罪,也許這樣的感情才是神給予殺人魔最重的刑罰和救贖吧?
啱時姪子家人個d角色好似好多餘,但佢哋神神祕祕咁實有d野
成20集有排睇,我呢幾日可以睇埋個尾
我開頭念住佢會一路再查獵人2d case,一路查查查吓先發覺自己先係獵人2
自爆就無乜驚喜囉,玩左十幾集玩到班觀眾中哂計,其實去到15集都好多人覺得昇基路係殺人魔,突然黎個自爆好似有d嘥
都唔係呀,14集結尾好驚喜呀,打開地牢嗰到睇到O咗嘴

本來以為埋咗啲屍喺地下,點知係成個地牢加埋韓國
頭個10集真係好驚喜,集集睇到我嘩嘩聲,希望個尾唔好爛啦
係,我都以為係死屍,但一有地下室自爆就覺得又係呢招
我有搵返單新聞嚟睇,真係好癲,17歲分屍8歲,仲將屍塊當禮物送俾情人
因為未成年只判咗二十年

原來巴凛送貓牙頸鍊已經好內斂
殺人魔dna中係對其他人無感情的,所以佢對俸依所有野都係假沒有任何感情存在,所以送頸鏈係無乜意思

我諗編劇係想民眾透過劇有個發洩情緒嘅渠道
姜德秀同水城連環案都係影射真實案件...
講真, 就算真實世界嘅殺人犯睇咗呢套劇都冇感覺...
我有搵返單新聞嚟睇,真係好癲,17歲分屍8歲,仲將屍塊當禮物送俾情人
因為未成年只判咗二十年

原來巴凛送貓牙頸鍊已經好內斂
貓牙都好變態
其實佢同醫生係天台果晚 醫生話想救俸依 巴凜想殺佢?
但又送頸鍊俾佢。。。
似係娶佢架喎

可能想救佢出火坑,唔想奉伊嫁俾個變態殺人魔,唔想奉伊好似佢哎呀阿媽咁

不過,耀漢識奉伊㗎咩?
如果係咁個姪角色好似好多餘?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞