一個身體弱到仆街嘅人想操番起

304 回覆
677 Like 27 Dislike
今年21歲, 我個身體可以話脆弱到仆街
行兩步或者上幾層樓梯就氣喘
跑步最多跑5 6分鐘就收皮

我唔想我個人咁垃圾就連扑嘢都冇力
啱啱sign up咗gym
每日有一個鐘時間去gym
想問吓大家有冇啲咩gym嘅提議
或者飲食或者其他方面嘅提議我應該要做嘅
對呢方面真係完全一曉不通但真係唔想再咁墮落落去
補多少少資料180高62kg重
但係有個小小嘅肚腩
手臂我用力連肌肉都見唔到
啲肉去晒隻腳度變到勁粗
吊 同你一樣
我仲要衰過你77kg
就咁睇算高高瘦瘦喎
巴打邊度做gym
Weak
可以試下分part操
胸 背 膊頭 腳 再加cardio
但如果你想增肌嘅話cardio一個星期一兩次就夠
食方面食多啲carbs同protein 試下一日食四餐
我本身都係瘦底 操夠食夠訓夠 如無意外好快會有效果 加油 肯踏出第一步非常值得鼓勵
每日跑十k啦
好老實講我真係垃圾
得個高字我體能係垃圾到不堪
之前唔係62kg係72kg但係呢排唔知點解一路跌落去
外國撚不過係anytime fitness
做運動,食多過做,越做越多,食要更加多
究竟係做gym定係跑步對我而家邊個會好啲跑完幾分鐘氣喘我係咪要跑到行路都行唔郁咁樣會操到
我係想增肌同埋成個人冇咁弱我啲力細到就嚟開樽蓋都開唔到
簽左gym 就舉鐵啦
以前都差唔多咁重但唔知點解一直輕落去
做戰繩全身運動
打拳果啲好過
舉鐵唔係好幫到心肺肌肉量多左只係輔助
係咪新手去做gym可以直接舉鐵定係要一步一步嚟嘅我真係唔識唔好介意我戇鳩
如果跑步都跑唔到,建議可以轉踩單車先
如果想增肌就做重訓 即係舉啞鈴果啲
但如果一開始唔熟建議玩機先 如咪會怕整傷
其實最簡單有人會分push pull leg三日去操
Push即係推胸同膊頭
Pull就係拉背
Leg就係leg day
咁二三頭肌多數都會跟返胸同背黎操 e.g. push day就做埋三頭 pull就做二頭
當然呢個只係基本啲嘅做法 但可以試下咁樣入手先
上YouTube睇下片 最緊要做嘅時候要做啱個動作 唔好借力 做輕都唔怕 輕有輕做 加油

食方面記住操完最好飲返杯protein同食一餐
想問吓游水對我而家運動量咁差嘅人嚟講係咪一個好嘅選擇啱啱上網搵咗搵好似話幾好
食多D蛋白質 每日都一定要食得夠卡路里 依到有個表俾你做參考
https://tdeecalculator.net/
你要既係BULKING
同埋要增肌就一定要舉鐵做負重 上YOUTUBE學下新手點做 最起碼識用哂D常見既機同啞鈴 唔好追求重 要姿態正確
睇你想要乜。。。你要肌咪gym。。

體能咪由3-5km起跳。。慢慢練反先囉

btw。做gym唔代表你行樓梯唔喘氣
游水係最好既運動
食weight gain powder先喇,卡路里要夠,個人先有肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞