我要終結揀科興趣 vs 錢途嘅辯論

53 回覆
175 Like 11 Dislike
有興趣嘅揾食科 > 真係好撚有興趣嘅乞食科 > 唔憎嘅揾食科 > 有少少興趣嘅乞食科 > 冇興趣嘅乞食科 > 好撚憎嘅揾食科 > 唔鍾意嘅乞食科

1. 記住入到唔等於grad到 唔好低估興趣嘅重要性同專科嘅難度 讀冇興趣嘅科一定難捱 又chur又難嘅科仲辛苦 請衡量吓自己嘅能力
2. 興趣一定要建基於對嗰科嘅了解 想做讀心神探所以讀psycho 想發明時光機所以讀physics呢啲可以收皮
自問「真係好撚有興趣」嘅唔該至少睇吓入門級嘅textbook/course material
3. 「真係好撚有興趣」講緊讀嗰科俾到你嘅滿足感大過使錢去旅行食好嘢買車買樓結婚生仔 請三思
4. 如果你「真係好撚有興趣」 請珍惜呢份興趣 有啲嘢人大咗就會淡甚至消失 就算第日揾到錢都唔會有心機再讀幾年
5. 乞食科未至於真係令你瞓天橋底同冇飯開 諗清楚自己對生活嘅要求有幾高
6. 專科唔同乞食科 可以跟你幾十年 唔鍾意嘅唔好諗住捱完幾年大學就解脱 唔做返相關行業分分鐘仲衰過乞食科
7. 大學有free electives同minor嘅存在 興趣唔係真係咁大嘅可以考慮入咗揾食科先
非專業都好大機會係乞食
樓豬好有心機
留意到樓主唔少po都睇得好通透
有興趣唔代表有能力讀 冇興趣唔代表冇能力讀
冇興趣但有能力讀既搵食科
有興趣有能力讀既乞食科
點排?
同埋應該仲有啲前設
呢個排名應該只係適用一般人
如果係住劏房屋企成家等你養咁一定狗沖搵食科
其實都係班老屎忽係度9up撚有咁多人讀完中學就知自己興趣同能力
劏房户翻緊工,唔得閒上連登
咪就係
中產家庭同基層根本2個世界
中產家庭父母可以幫手買樓
想去外國讀書就去外國讀書
讀完第一個degree 發現自己冇興趣 隨時可以take second degree

基層有條毛 等住開飯 生存都困難
睇錯揀科興
樓主: 啱啊 你地揀興趣啦,搵食科留俾我
好撚認同,過來人
讀完個degree 做左幾年野
都係要由頭讀個好撚有興趣既科
有錢途嘅話建議揀專科
出黎做專業人士嗰行起碼有保障
起碼唔駛同非專科爭
為興趣不如之後讀master 揀黎讀
人生流流長 唔一定讀degree 嗰時決定
有能力的人做有興趣的事都會搵到錢,根本唔使選擇,要選擇的是因為能力低下。
第一次認同你講嘅嘢
幾好 支持樓主
咪睇興趣有幾大
劏房可能係 但公屋已經可以揀興趣科
有公屋己是人生順利組
睇錯樓主㨂科興
要考慮埋自己家庭/經濟背景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞