[鋼筆撚]有冇人仲用緊鋼筆寫字 (8)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔關用家事,係支筆既設計本身,要靠轉手腕做出線條變化呢件事,已經違反書寫自然
佢當自己係毛筆呀嘛

咁點睇書法尖鋼筆?
睇落冇咁難用

我都係半新手嚟㗎咋
你成日去大南街一定積落唔少心得 分享下啦
d 豎勾會好柒
所以就出晒事
除非要揸到毛筆咁直去寫啦
利申試過,但寫完一篇作品已經攰到仆街
個尖微彈,同唔洗轉筆蓋,又係金屬筆
真係吊到仆街。。。。要高過45度。接近70度先寫得好
其實。。我得一支capless。。。仲要lamy 既
我仲係新手咋。。

我想問吓,左撇子係咪唔啱寫書法
因為上網睇過吓,佢地話如果左撇子學書法
都係要用返右手寫
但係我出世既時候,右手發生咗啲事,所以啲好細微既動作做唔太到
就咁睇囉。。。你可以去搵下。死啦有平版書法尖都係1-200左右。。。

你可以試下搵”o”字行頭既尖先。。。。

如果係英文。。你可以試下用直桿。。

你知唔知。。你關節炎都有筆俾到你寫。。。
2000邊係capless呀!
真係唔知
但係筆劃筆順嗰方面,可唔可以跟返我左手平時寫字咁寫?

但係睇嗰啲書法字,姐係好似個「力」字咁啦
佢個轉彎位理應係粗啲既,但係我用左手寫既關係,個手腕轉既時候,反而會變幼,呢啲情況下應該要點做?

利申想學,但上網搵完啲資料之後有啲灰,有個網第一句就話世界沒有一位左撇子的書法家
毛筆就可能有。。。硬筆就真係應該冇。。因為硬筆真係迫到全世界同一個制式。。。

但日常書寫你可以試下o尖既寫感先。o尖係for左手用既。但寫唔寫到你要既效果就。。。真係唔清楚啦。。

btw。。好老實。跟到就跟。跟唔到就自創啦。字呢家嘢。過到自己過到人。。。你又唔係想做書法家。。。使乜理人點睇姐
如果149set金夾,尖東就4中
好似幾平,可以買嚟玩墨?
你不專一
又大波妹又長刀又彤彤豬

不過筆真係各花入各眼
就算入門筆都好多爭論
自己中意就好
唔係三層kop刀先係入門筆咩。。?我仲未入到門
應該會買149
感謝回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞