佛牌討論(正牌)6

1001 回覆
7 Like 38 Dislike
只有LP TIM 的古曼粉 先可由地童 超渡上天童, 只留精神印記。
其他龍婆做古曼粉 陰氣重 有靈跟身。
古曼聖粉一般而言是南傳教法的特色.
因為著重於自力而非他力.
所以即使南傳高僧已經具有超度惡死嬰靈的力量.
多半還是採用督造古曼聖物的方式.
來讓惡死的嬰靈積功累德.從而得到超脫後能有賢善人身.
究竟來說這也是一種方便法門.
但並不是每個人都適合這類聖物.

我也曾在文章中提及適合的人士-
1.火土多.2.國曆4-9月出生.3.八字純陽.4.帶七殺.魁罡.陽刃者.
這些人士佩帶可收調和的作用.
補了命盤之不足從而使聖物力量發揮至最佳.
但如果符合上述四點中的任一點.
可是年齡已經超過60歲以上.
那麼最好不要長期配戴.
乃因年紀增長.氣血漸虧之故.
此外配戴有加古曼粉的聖物確實有發揮招財或人緣效力時.
也請記得捐出一定的金錢行善.
事實上不管配戴何種聖物.
有所得時都應該佈施一定金錢.
不論百分之一或十分之一或一半...全隨個人心意.
如此才能使福報源源不絕.
並記得加上一句.功德迴向古曼增長本力.
也不需要用異樣眼光看待這類聖物.
經過高僧如龍波爹或龍普添加持與加入多樣聖物之後.
其中陰料的成分已降至極低.
也不會有*靈*在裡面-但是牌還是有靈的.
佩帶有古曼聖粉的聖物與古曼童是不一樣的.
古曼童有*靈*.所以一定要供奉.
要準備飲食.玩具..
初次回家時要先稟告堂上仙佛或祖先.
古曼粉聖物沒有靈跟著.但有靈體保持感應注視配戴者.
但靈體本身並不在聖物中.
如為高僧督造之天童.
靈體本身在天界.
屬於較低層次的天神-仙童.
所以不需供奉.不需初次回家時要先稟告家神與祖先.
但是.我經過實際驗證.
發現還是要作入門儀式與供奉比較妥當.
同時入門也比較麻煩一些.要用16炷香.
佩帶時也要把它當成佛牌.遵守五戒.
至於效果來說個人差很明顯.
所以喜愛古曼聖料佛牌的藏家多是因為戴了很有效.
而越收越多.
這也是近幾年來泰國猛炒龍普添大師古曼坤平的原因.
但是否會有後遺症呢.
正廟高僧所作可以放心.
但如果是白衣乃至降頭師督造的.
最好還是保持距離為妙-某女性港星殷鑒不遠.
而究竟來說.
能夠老實的念佛行善禪定持精印經....
聖物對我們的助力才能達到最大-這是不變的.
請龍婆屬 金屬牌 力量好多勁
我覺得我側卦組合還需要一隻白欖

白欖配龍婆銀係泰國有吉祥意思既組合
藥師配派里就除障反彈霉運
包括沙礦?
其實我幾唔同意星馬中國寫手既文章對其他戒行具足僧人既comment

而我也好奇佢地對各大用碰派粉僧人製作的聖物質疑既根據係邊到底係佢哋去過泰國學左點樣做派粉? 用中式那套去理解? 還是跟過當地近身弟子學習?又或者龍婆Tim在世時親口講除我以外,其他僧人做碰派牌都是不到家?

有一樣樣嘢有幾相信,今日寫手寫龍波添可以寫到世界第一。 聽日佢有心寫龍婆爹一樣可以寫到世界第一

佛牌是一種僧人既祝福,,實在不應太過評頭品足
沙礦 d 古曼粉 溝左N 次 濃度超低了。
我好簡單,我睇僧人係咪具行具足

龍婆doo曾經對派粉俾過comment

佢提到只要那個僧人戒行具足,人死去後即使不用來做碰派,依然會塵歸塵,土歸土。 碰派就好似地上泥土,廟中既經灰一樣,這樣不構成問題

如果質疑既點出於對其他僧人既修為唔夠好的話
我認為大家都瘋了,修行係個人,我地在家眾去評論人地出家眾既修為到不到家咁就有啲唔識講啦

你佔下龍婆Tim 在世時會唔會去講龍婆爹既碰派不夠我好,龍婆公低我一線,或者講下阿贊尊既坤平炒我,根本唔係我那皮
都寫左無靈,其實咁多歷史寫過龍婆添派古曼粉,咁多實證下,無需擔心
想問下呢個組合係泰國人約定俗成果種?
戴緊派里覺得幾好,冇諗過原來可以配藥師戴
我自己組出來既組合炸
藥師佛除障 派里有勝利同將所有唔好嘅人同事反彈
我覺得幾夾

題外話,你那款派里邊期來香港應該無咩人識
至於銀配白欖就係泰國既習慣來
佢哋認為咁樣有吉祥既寓意
師兄們 如果想轉帶佛相既牌,2517洗雲佛 大法會開光好唔好?定2518龍婆培既藥師佛好?
哈利巴
想升級佛牌組
依加我戴緊
2546 龍婆浸蘭前象神後魯士
2537 龍婆冠自身騎豬
2546 龍婆沙礦坤平

如果我想升級 BUDGET 都係萬令蚊
你會覺得升級呀贊JUN一期好
定真係轉LP TIM 七龍佛+符珠好?

同埋如果升級 係咪應該換沙礦既坤平落黎好?
如萬令,以上兩隻都好難買到
符珠唔靚品相都唔好買,大量假貨

不如要龍婆koon2517
或者龍婆doo 2522四面
但係我見七龍佛都好似兩萬以下
定係價錢應該無睇錯?
你唔係預一萬頭?
我兩萬以下都叫萬令蚊咁佢數字都未變2
咁就可以阿
我自己就鍾意派更也多啲
想問下點解 LP TIM 七龍佛+符珠 VS 派更也
哈利巴鍾意派更也多啲既?
除左功效未必一樣之外
7 龍,符珠非龍婆Tim 最出名的作品
派更也是阿贊尊最出名的作品

此消彼長,鳳尾同龍頭既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞