佛牌討論(正牌)6

1001 回覆
7 Like 38 Dislike
拿驕車去飛車的是傻子吧
甚麼來
象神有冇介紹?

此佛為帕菩達洗雲佛, 佛像右手撫膝呈磅瑪威猜姿態(Pam ​​​​Mavi chai)即伏魔法像,此佛被喻為泰南最靈驗佛,是泰南經典名佛也被視為洛坤府(Nakon Si Tamarat)的本命佛.

佛像籌備了許多金屬材料以籌造此批的洗雲佛, 其中有黃金,棺材釘用來做滅魔法刀的"烈南批"(lek Nam Pee),黃銅,紅銅,鉛,錫,純銀料及其他合金.

其中還加入了特別金屬"照南恩"(Jao Nam Ngern เจ้าน้ำเงิน),照南恩這種金屬非常難得,有"白色力泥"(White LekLai)之稱,也有人稱之為"天眼",此金屬據即使沒經過高僧加持就與生具有招財起運季避險功能.

此外還有加入了早期瓦憋家薩麥寺(Wat ByaJaSamai)用來製造"成功佛"帕金納臘佛的"查鑾"(Cha Nuan)混合金屬.

佛歷的2517年8月26日,當今泰拉瑪九世普密蓬·阿杜德陛下與王后親自南下為這批洗雲佛進行佛牌倒模儀式,更顯此牌意義非凡而當年此牌的加持法會之大可以想象.

佛牌倒模製成後的後期工作是師傅們把鈴珠(Khring)置入佛牌底部,所以佛牌搖晃時會發出清脆的滾珠聲.

而以製作擇度金佛牌的名師阿占坤潘為當年這款洗雲佛的統籌之一.

而當年參與大法會加的師傅們計有 :
阿占坤潘(Archan Khun Pan)
龍婆穆 瓦考鼎達萬寺(LP Moon Wat KahoDengDta Wan)
龍婆空 瓦班算寺 (Luang Phor Kong Wat BanSuan)
召坤談 瓦湯寺(Jao Khun Tan Wat Tham)
帕辜汶臘 瓦空考迪寺(PhaKru Boon Rak Wat Khong KhaoDi)
龍婆甘 瓦薩拉邦婆寺(Luang Phor Glam Wat SaLaBangPo)
龍婆貞 瓦灰臘寺 (Luang Phor Jerm Wat HuiRak)
龍婆蓬 瓦董凱寺 (Luang Phor Pom Wat DonKrai)
龍婆辣 瓦嘎拋寺 (Luang Phor Rat Wat GaBpao)
龍婆冠 瓦通熬寺 (Luang Phor Kwan Wat ThongAo)
婆譚慶 瓦塔倫通寺 (Phor Than Kling Wat TaLunThong)
阿占班 瓦考哦寺(Archan Pan Wat Khao Or)
阿占洗恩 瓦董沙拉寺(Archan SiNgern Wat DonSaLa)
阿占南 瓦董沙拉寺(Archan Nam Wat DonsaLa)
龍婆橋 瓦隆汶寺(Luang Phor Keow Wat Longboon)
阿占簡 瓦通羅寺(Archan Kien Wat Thonglor)

除以上眾位高僧外瓦考哦寺(Wat Kao Or)眾僧及當年洛坤府附近的寺院高僧都受邀到此法會助念加持.
網上查到既資料,見到個佛相好靚,想問下師兄意見
😂😂呢個我真係不識,多謝你教左我樣新知識
我見又係大法會咁,會唔會好d?
不識既我坦白講唔識
[img]https://na.cx/i/zuTJbwk.png[/img] 搭單幫手睇睇係咩牌?
有人在意車,有人在意飛車的體驗吧
可以睇下你啦派里嗎?
呢個唔係派里呀⋯⋯
唔識
我意思係想睇下你戴嗰組牌
好靚
幾靚,請問係邊年?

令人個心好安定
抱歉,已供請咗一段時間,忘記了~
想整返個殼可以係邊到整?最好近荃灣
新手一問
有冇聽過性愛符管
見到有啲舖有賣話乜都得
另外想問如果帶咗佛牌
佢俾你嗰啲運
其實係咪喺提早攞你一生裏邊嘅運依家用
姐係先洗未來錢既意思
呢種符管唔係正統的佛牌聖物,唔好亂咁買
先唔講會唔會透支運氣,但絕對唔會咩都得你估為所欲為T恤咩。

正統的佛牌力量來自僧人的修為和神佛的護持
而唔係你本身有的運氣。
好彩問一問
見到好多女仔都買
仲以為係正佛
我覺得買那個自己都應該思考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞