呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
痴線唔洗結婚咩
結左婚又要諗繼唔繼續住
唔住又要諗繼唔繼續供
唔供又要驚送左層樓比屋企人
抽到居屋是旦一個結婚都大撚鑊啦
唔通玩4P咩
一定又會嘈
所以最好辨法係夾租私樓
之後邊個結婚就自己搞掂住嘅問題
你阿媽真係醒
自己
綠置居啲單位細撚到癲
啲死廢老重男輕女
你個同事做咩唔嘈佢要拎返自己果份
講左N次
兄弟姊妹之間200%唔可以夾份買樓
梗係keep住間公屋再出去買多間 唔係買左等如冇買
業權唯有自己睇住 揾一個人管數
根據大家拎幾多錢出來定百分比 有閒錢加落個poor就再計一次百分比
公屋後生有名嘅至少留一個 2老香左都有人hold住間屋
咁如果佢地買唔到自己住緊嘅公屋
點都要有地方住嘅

你話投資就另計姐
反而我而家係痴住呀爺兩個一齊住
層樓個名我呀爺 但佢有2個女2個仔
因為我只係比左2年家用就無再比
反而佢2個仔有繼續比家用養佢
我就寄生蟲咁 我好撚驚第時呀爺走左
佢地4個會趕我出去
到時真係要訓街
你估買電器分期咩
無番5~10年 唔洗旨意走得甩仲可能幾兄弟姊妹反面
咁佢又無講過自己住緊果度唔買得
有時唔排除係老人家自己想買私樓
就算兄弟姊妹關係有幾好都好
你唔知佢哋另一半點諗
是旦一個結婚都爭餐死
On99
咪撚癲
無論你大細份都唔應該咁做

如果你係大份嗰個
自己儲錢住好過
其實真係諗爆頭
住緊個到唔買得
媽想買樓......
幾肯定呢個畫面買少見少 成個貨幣政策都唔同哂 QE解決唔到既問題只係QE更多 呢個世界脆弱到承受唔到多一次咁樣既金融危機 如果貨幣政策失效更加唔駛怕 因為根本去到冇得怕
叫你老母自己諗掂佢
老母講到好輕鬆好簡單
咪撚玩,住公屋先係人生贏家...個個月交少少租,維修完全唔使理...即使賭錢玩女輸晒o的錢,破產拎綜援都有錢收有屋住...萬一賺大錢,將o的錢轉晒去Crypto,就可以避開資產審查,繼續住公屋...住公屋期間,仲可以抽居屋,用特優價買樓...整體o黎講我諗唔到點輸,唯一輸在垃圾鄰居多,仔女容易群埋o的垃圾到變埋垃圾...
以為樓主全家 每人拎百幾萬積蓄出黎full pay買樓

心諗公屋資產上限都過左
算啦
直接屌醒佢 死左條心
去律師樓問有無協議可以簽
一係學上面有條友講分權

因為4個子女真係太多人
實嘈交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞