Computer science係咪science

81 回覆
143 Like 37 Dislike
social sciences都可以。你一樣可以form hypothesis然後做實驗話或者同現實對比睇下理論有唔備否定。我覺得係唔係科學重點嘅係理論嘅falsifiability。
其實上面啲人已經講到好好
我再總結下

首先你問呢個問題,就要先明咩係science
science = 一套檢驗事物真確性既辦法:
觀察 - 估 - 做實驗check下總結下規律(induction) - 落結論 (rinse and repeat)

無得做實驗去驗證 真偽既就唔係science
例如神學:只要信,不要問,人地話咩就係咩,check都唔使check,我話啱就啱,而且想check都唔會check到

又例如數學:數學都無得check真偽,因為佢喺由一啲一定啱既axioms推落去,一定係會啱。佢行deduction路線,唔係induction (induction 係歸納總結,係有機會錯,但數學係唔會錯 - 唔包計錯數唔小心個啲)

咁咩係科學呢
一開始就係phychembio呢啲,呢種叫自然科學natural science,用黎研究大自然現象,有非常高既確定性(牛頓一二三定律)

但都有人用咗套科學方法研究人類行為,呢啲就叫social science (Econ, politics, psychology),但你知啦,人類行為多變,所以啲定律好多都有例外,但大體規律都係有既(例如 絕對既權力使人絕對地腐化 呢啲規律:雖然大部分人都有權用盡,但都有啲國家領袖係會 放棄權力推民主化,好似係汶萊個邊,但呢啲係極少數,不過只要有極少數就可以打破規律,所以你會話呢啲規律無咁準,無咁"science")

至於computer science 似邊個?
似 math多啲
嚴格黎講應該唔係science
但一般民眾唔係咁識所以會放咗落 「理工科」既類別所以當咗係science
數學點做唔會錯但數學都有真假共存既現像

用數學去證明都算科學掛
之後都可以用實驗去雙重驗證

如果數學唔算science咁CS唔算science
因為呢D唔係empirical
更加多係自己define一個體系出黎用邏輯去推進D theory
咩叫真假共存 有咩例子解釋下
唔好講到咁玄學
我唔係學數解釋唔到
我理解係:
數學上有好多猜想/悖論,你唔可以用現有理論去解決。可能有新既更強既論點去解,但同時新既理論就會產生新既悖論。
大概明你想講咩 好似set theory開頭有Cantor's paradox/Russell's paradox咁 同埋continuum hypothesis唔可以用ZFC證明

當數學家走投無路 當某啲嘢係axiom 呢個係咪「錯」/「不要問 只要信」的確有討論空間
Wiki 叫個堆無實驗嘅領域做formal science
咁算唔算 science
定叫咩名
小組討論做總結
即係點?
即係Formal Science
您講嘅係所謂 “scientific method” ,但 “science” 嘅範圍係遠超於 scientific method ,並非 scientific method 以外就唔算科學。再講, science 呢個名詞嘅應用上,並不限於 natural science 嗰種形式嘅知識,好多時有更廣濶嘅意義,本屬 engineering 或者係應用層面,都會叫做 science ,例如 medical science、computer science、或者英語口語上代表複雜技術嘅 rocket science 。
你讀完 grade school 先好講
有分家
computation theory嗰堆係science啩
我有多過一個同電腦有關嘅degree。

BTW 上邊堆嘢美國小學雞要識。係elementary school syllabus
其求搵篇CS system paper都全部齊晒
大多數ML/AI papers都empirical 掛?
What about algorithms, theory of computation, principles of programming languages? Most of these papers are not empirical.
除左TCS之外 大多數Areas都係empirical
There are papers in POPL, Principles of Programming Language.

https://conf.researchr.org/track/POPL-2021/POPL-2021-research-papers#event-overview
見親呢個問題,我都會諗起呢條片,可以睇吓頭嗰幾分鐘

https://m.youtube.com/watch?v=2Op3QLzMgSY

所以CS 其中一個大難題係Naming thing係冇錯
而大家如果有睇開其他非英語國家點叫CS, 佢地通常用informatio 做字根,例如德文叫informatiks

而你睇德文wiki, 佢會話
Sie(Informatiks) ist zugleich Grundlagen- und Formalwissenschaft als auch Ingenieurdisziplin.

意思係話佢係fundamental science, formal science and engineering
Grad school:
1. ask a question
2. design an experiment related to the question
3. form a hypothesis based on results from experiment
4. publish/write your thesis base
5. ???

明明正確做法一定唔係咁, 但係因為而家academic publish野太難所以modern problem requires modern solution
第一重點,起個靚題目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞