見工做written test用電話搵答案有無問題?

775 回覆
123 Like 842 Dislike
我條女見工要做test,份野無寫明唔比任何電子產品或者任何方法查,咁佢自然搵電話查又比人所謂捉到出貓

之後佢同個interviewer解釋,佢唔預期係一個學校考試既情況,而係預期工作情況遇到唔識做既野就利用身邊最大資源去完成工作,解釋完個interviewer叫佢走,唔洗見

佢本身好好家教,比人打尖都好客氣講聲唔該既人,所以我排除佢係禮貌問題而比人即刻踢走

各位覺得用電話搵答案有無問題
有啲柒嘅
見乜嘢工種先?
柒係邊先
做野會唔會google
文職中層

但你唔係做嘢
係見工呀老細
中層位都咁柒
基本禮貌都唔識
不如直接叫你條女比人執番兩劑咪得
份嘢又冇話唔比
見咩位先
人地都想你寫到啲 關於份工既既知識姐 咁都要上網睇就知再落去都無謂 人地都覺得你無準備喇
柒咗就上黎圍爐
Hr無講唔俾google 佢唔啱
我都會 但未試過俾人捉
好廢老,老屎忽心態
你都識講見工
咁要學校考試識背晒所有野
定係考工作環境識執生處理問題
個所謂written test目的唔係就係考個candidate工作能力?
識google 都係技能嚟
屌 梗係無 出黎做野個個用google
感覺似垃圾中資
老細請呀A做野,然後問呀B點做

咁點解要出糧俾呀A, 而唔直接請呀B?
中層 佢應該都有d能力啦

洗唔洗查呀

即係佢未夠料囉
你不如話interview個陣
有咩唔識答拎埋部siri嚟答
無問題
但人地唔請你都無問題
可能我做開啲目標為本既外資公司啦我既價值觀就係比公司教到點樣搵方法解決問題,而唔係老撚土背書叻考試叻,潛移默化我條女都同我有差唔多思想,我地完全理解唔到工作上調動最大資源去解決問題有咩唔啱

我一早都叫佢唔好搵呢啲濕鳩港資公司,係呢個奴性咁重既文化底下,做港資即係玩鳩自己
重點係hr有無講清楚規則先
第一次見工?
做test唔俾查唔係默認㗎咩 除非條題目寫明可以用
你個朋友仲要咁柒俾人捉到
Interview唔識答都還好喎,叫你做得test,我地都係認為考緊工作上搵解決方法既能力,唔係考背書能力
講明唔用得
一定查,您唔查見同一份工嘅interviewee都會查
利串:做大/細公司嘅written test都有上網check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞