呢個時候仲買TQQQ ?! 不如買MNQ

33 回覆
4 Like 31 Dislike
Tldr:
- MNQ Leverage 高過TQQQ
- 可以自己控制 Leverage
- No tracking error,一定跟足Nasdaq升幅
- 零損耗

利申一下先
以下既講法都係以我新手既認知,歡迎大家多多指教

簡單講下咩係MNQ
- 佢係 futures, 唔係股票/ ETN
- 同 TQQQ/QQQ 一樣 跟納指
- 當 納指 +1 point, 你賺$2 usd, 反之 -1 point, 你蝕 $2 usd

入正題
[MNQ Leverage 高過TQQQ ]
假設納指而家 14000 pt, 你有hkd $30000本,個市升左1%,也假設MNQ按金同樣要$30000(睇broker而定,通常唔洗咁多)

Gain:
Tqqq: 30000 * 1% * 3 / 7.8 = $115 usd, 3% gain
MNQ: 14000 * 1% * 2 / 7.8 = $280 usd, 7% gain

MNQ leverage 約 QQQ的 7倍以上

[可以自己控制 Leverage]
如果覺得7倍太高,其實可以買SQQQ對沖從而減低到你想要既倍數
姐係如果你同時買SQQQ + MNQ, 當總共$60k hkd 本,個市升左1%(用返上面個例子)

280 -115 =165 usd,
Gain: 165 * 7.8 / 60000= 0.275%,

所以如果唔想7倍咁高,可以買SQQQ做對沖

[No tracking error,基本上長遠跟足納指升幅]
有時納指升左1.01%,但TQQQ有時唔會跟足3.03%,長遠黎講每日都會少左d升幅。
雖然MNQ個pt未必同 nasdaq 一樣,有時會高/低過Nasdaq,但長遠黎講一定會跟足nasdaq

[ 零損耗]
TQQQ呢類ETN好多時比人話會一跌一升個時會有損耗,但MNQ 就唔會有呢個問題,因為MNQ 係一張futures
而futures既原意就係用黎lock 住個本,從而避免價格波動,所以futures本質上唔會有損耗
Noted with thanks.
跌到仆街你strong hold 唔到會被人斬倉
蝕到仆街隨時差人錢
但ETN 同 options 好處係股災跌撚到傻咗唔洗驚
升番上嚟又賺過
NQ option啦
唔識,不過好似好勁
Gain:
Tqqq: 30000 * 1% * 3 / 7.8 = $115 usd, 3% gain
MNQ: 14000 * 1% * 2 / 7.8 = $280 usd, 7% gain

數學家?
應該係打錯currency
你望清楚啲 一個hkd 一個usd 所以後面percentage都錯左
麻煩

我買TQQQ就係唔想理

你仲俾一大堆數我睇
唔豬咩黎

買中方向就得啦?
係唔應該轉currency
我之前都諗過MQN VS TQQQ,
得出黎既結論都係同你一樣

"不個係unfair comparison, 因為你比緊cash trade 同 margin trade
你TQQQ 一樣可以用margin"

Thx 幫手糾正返我打錯既野
但我間broker有少少唔同?定唔知間間都係咁,我最近先由cash account變成margin account但都只係買到同一數量既MNQ, 所以其實MNQ 都唔算係margin trade?
14000點 2蚊1點
Drop to zero Max loss USD28000
咁似香港班樓奴的思維既......做大左槓桿return 高左....但風險唔會高到......再笑柒你地玩股票槓桿低、回報低
買錯邊就仆街

同埋你要咁上下錢坐倉

唔係一錯邊 比人斬倉咩都冇
樓主真係唔識㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞