27歲仔「不務正業」一年贏6球

213 回覆
30 Like 145 Dislike
好多所謂盤感 係統計/趨勢 佢憑印象感覺 冇量化到出黎
佢適合自己炒 唔適合教人
day trade 需要牛市先搵到食? 唔識就柒少陣啦
day trade 最撚慘就係係正牛市,個撚個訓係度都發到豬腦咁,但自己day trade 就輸錢
唔係牛市點會比機會佢搵d股低開就撈咁易day trade
勁到今年賺600萬

但之前炒咗幾年先得30萬
講左5頁有無ching join左佢班講下感受
on9

熊市回調市d 股跌到瀨屎沽空唔得?
呢排隻隻spac 股直接砍半大把機會啦洗撚牛市

依家連day trade 都俾人話牛市股神真係唔知呢d 連登仔真心定假膠
睇佢內文啦柒頭,標題當睇左
佢搵最多係tsle gme個堆
沽空老散死左都唔知咩事
無得自行場外交易既一缺貨就硬食唔知幾多
tsl gme賺得多唔等於全部都係呢度賺

炒股如果冇方法冇consistency 佢一早收左皮

大把人靠tsla 賺錢啦,係咪契媽又唔識炒呀

財經台logic

牛市贏唔算贏, 玩tsla gme 贏唔算贏, 貼埋倉都唔算贏
總之世界上有人贏就係靠運氣靠父幹靠倖存者偏差靠乜靠乜,自己贏就係實力其他人都係垃圾
大力金剛屌
係,大把人輸錢扮羸錢開班,不過公道D講SHIBA每日都SHOW真倉同直播LIVE,羸輸都公開,唔係淨係SHOW羸唔SHOW輸果D

咁多個開班黎講佢算透明度最高,不過教得好唔好就唔知。除左有料之外,傳遞到知識比人先係好老師。佢有料係真,識唔識教人就唔知了
不過講真佢咁樣炒
都係利用散戶嘅空間賺錢
冇乜實質貢獻

一個木工師傅可以整個工藝品出嚟
佢最尾貢獻嘅嘢係nothing

但佢又真係live 炒
應該無幾個老千肯

利申

非打手
全世界既炒家都係無貢獻架啦老實講,係睇佢會唔會將D利潤捐比有需要既人同機構。

你有冇睇過ROSS DAYTRADE,佢夠膽將每日羸到既利潤分一半出黎去慈善機構(講緊一日羸幾十萬HKD既DAY TRADER),呢D就有貢獻喇真係,係有錢人、華爾街手中拎錢再捐比人,自己又有賺,何樂而不為
窮人思維就係唔敢冒險
唔相信任何可以致富既可能性
佢令人葡萄佢不務正業就搵人一世打工9既得$=佢=仆街=做仆街嘢
唔教人點多d水魚接貨
愈多人玩愈好
我覺得佢咁樣做係為咗交少啲稅
between Ross真心勁
day trade 贏錢 真係respect

不過我覺得呢啲堂上來都無咩用
都唔係咁講,教識10 萬人
咁你個strategy 好大機會fail

上財經台學到既野就係靜靜地贏
你串鳩我龔老師?
直頭好撚痴線
record好似 40幾k 一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞