覺唔覺支那人/繁體支那人將app讀做A-P-P好柒

104 回覆
121 Like 6 Dislike
聽過有後生仔講whatapps 心諗
佢地讀g好鍾意讀做豬

Instagram 就instagram啦
台灣人讀'i豬' 一係讀ins
其實讀音每個地區都有d 唔同

好似samsung 咁 , 外國同官方都係叫
"sam 臣" or "sam 生"

但香港同香港官方就叫
"sam 鬆"

sony 又係 , 外國叫 "鬆lee"

香港叫 "sean lee"

sam臣sam生真係未撚聽過
巴打火星人

但香港同香港官方就叫
"sam 鬆"

巴打火星人

真係各國都有啲唔同,香港讀 sam soon 唔係錯
台狗唔係鍾意叫whatsapp做app咩
支那人專長RPP, 所以讀A P P 都唔出奇

但香港同香港官方就叫
"sam 鬆"

巴打火星人

Sung係英文真係讀開生
我都讀開sam生
powerpoint會讀PPT
支港人將skype 讀做sky pi

呢個不嬲有兩個讀法,好多外國人都咁讀

切勿跟車太貼

鬼有兩個讀法

咪係

有兩個讀法呀,一個啱,一個錯
佢地會將z既字 讀成L音
繁體支那人n會讀做恩(匪語音)

呢個真
好柒

呢個真
好柒

CNN.com 變左 斯恩恩點斯柯啱
Apps = A.P.P
Powerpoint = ppt
Instagram=ins
大陸人

ppt我唔同意,ppt本身係副檔名,一般副檔名都係屬Initialisms一類既縮寫,如aac wav等等,而Initialisms一般都係逐粒字咁讀
大陸人

ppt我唔同意,ppt本身係副檔名,一般副檔名都係屬Initialisms一類既縮寫,如aac wav等等,而Initialisms一般都係逐粒字咁讀

Ching,你同連登仔講linguistics嘅野佢地唔明 咪由得佢地係網上面笑吓囉,無傷大雅
果時叫個客開個app比我入返資料 佢話:下?A.P.P是不是 仲要之後望住我個樣勁撚柒
大陸人

Ching,你同連登仔講linguistics嘅野佢地唔明 咪由得佢地係網上面笑吓囉,無傷大雅

其實香港好多檔案名都照字母讀架啦
pdf avi png
係哎趴趴
w.e.c.h.a.t?

威先
大陸人

pdf avi png

關香港咩事?pdf唔係讀字母出嚟點讀?
大陸人

pdf avi png

你咪戇鳩啦

呢個真係好柒,仲好意思笑人地
app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

我聽到好多人係讀what sapp

What sapp其實係岩

兩個字連埋讀就會變whats sapp架啦
唔通特登停頓一下讀完s音先出app, whats-app咁咩

分開左就會好似達哥咁讀,變左屈s~app

做乜 講緊有人讀what apps喎,s係最後喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞