覺唔覺支那人/繁體支那人將app讀做A-P-P好柒

104 回覆
121 Like 6 Dislike
佢地讀g好鍾意讀做豬

g明明就係雞

反而我聽過台狗將d讀做豬
完全睇唔透
呢個係英文能力問題。就好似好多香港人連whatsapp (what s app)都讀唔好,讀做"what apps"一樣

呢個真係好柒,仲好意思笑人地
app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

我聽到好多人係讀what sapp

好多中女讀what apps

自己圈子全部都讀wtsap
Apps = A.P.P
Powerpoint = ppt
Instagram=ins
大陸人
呢個係英文能力問題。就好似好多香港人連whatsapp (what s app)都讀唔好,讀做"what apps"一樣

未遇過whatapps
台狗
認同
好多香港人唔識分單眾數添
呢個app屎
一個點會加s呀
唔係wo 佢地係讀 Apper
支港人將skype 讀做sky pi

呢個不嬲有兩個讀法,好多外國人都咁讀

切勿跟車太貼

鬼有兩個讀法
係咪唔識讀app
公司啲中女叫我Whatsapp 佢
叫你what 我

未遇過whatapps

都唔明點解會讀到whatapps
支港人將skype 讀做sky pi

呢個不嬲有兩個讀法,好多外國人都咁讀

切勿跟車太貼

鬼有兩個讀法

咪係
其實呢唔使問人覺唔覺架, 柒就係柒 支那人已經柒撚到出宇宙

問黎做咩

未遇過whatapps

都唔明點解會讀到whatapps

係真係好撚多,仲要大部分係啲中女

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

What sapp其實係岩

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

我唔覺得係英文能力嘅問題 係大陸人對於英文呢個語言嘅態度問題 就算受過教育嘅人都係讀 a p p 細路英文水平唔差都係照跟住讀 佢哋根本唔介意呢啲細微嘅錯誤 唔介意有冇改變咗字嘅原意或者本質 app呢樣嘢我曾經幫大陸親戚同啲細路矯正過

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

兩個字連埋讀就會變whats sapp架啦
唔通特登停頓一下讀完s音先出app, whats-app咁咩

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

唔通特登停頓一下讀完s音先出app, whats-app咁咩

分開讀係d自以為自己好正字腔圓既人先會

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

分開左就會好似達可咁讀,變左屈s~app

app起碼都啱

咪臭係,50步笑百步

分開左就會好似達哥咁讀,變左屈s~app
佢地讀g好鍾意讀做豬

g明明就係雞

反而我聽過台狗將d讀做豬
完全睇唔透

因為台語嘅豬字個音係d
接觸過大約一半大陸人讀app 一半分開讀a.p.p

台灣反而清一色讀a.p.p
佢地講app嗰陣會係A-P-P 但係講打LOL嗰陣會變左"打囉" 就係咁撚啱同香港相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞