覺唔覺粵語版維基百科好撚雞肋

9 回覆
10 Like 11 Dislike
次次search野都係佢排第一, 中伏撳左入去又冇乜內容睇, 又要上一頁去返書面語版維基
已經食左好多負評
因為冇人幫手寫好,10香港人,9個半叫佢翻譯中文做粵語都一pat 屎,想多人edit 都難。

更何況粵語 wiki 仲做過 WhatsApp 出現,唔似依家文化,接受到中英夾雜,有時為左唔用英文,更加遠離我手寫我口。 變左不文不白,梗係會寫唔好 粵語 wiki 啦!!
其實職英文既話,會發覺中文 search 野比 10年前越嚟越廢,越嚟越支那化,搵中文根本搵唔到幾多野。 依家多數直接用英文 search 搵到仲多料。

不過咁樣對唔識中文既就變左,獲取非支那化知識既難度越嚟越高。的確唔係咁好既,但冇辦法,粵語標準化,唔加速既話,好難累粵語既知識。當然相對既係越多粵語既知識,先會加速粵語既標準化。
靠你啦
無人寫咪你寫囉
多數用英文先多research
我識譯,但wiki要加link好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞