有冇人覺得生酮係得啲懶鳩先會用

61 回覆
82 Like 21 Dislike
如果你吸收小碳水,身體用晒碳水之後。身體就會直接用你既脂肪轉成酮體比身體使用。
你自己減肥果時咪陣係生緊酮。
都唔係既,如果每日吸收1500卡仲肥返轉頭,
呢種逆向生長應該捉佢去研究一下。
冇節制進食就係冇節制,冇得賴
戴定頭盔先,覺得生酮飲食嚟樣野既主要作用唔係話無腦跟住食減肥,而係改變一啲會拎個人好易肥落去既特點,減肥只係因為人體喺生酮飲食底下更快開始燃燒脂肪作為能量既副作用。
個人覺得生酮最大既好處應該係改善一個人既胰島素敏感度,始終傳統中式飲食真係極多醣(仲要下下精緻澱粉),對血糖影響好大,搞到好多人胰島素敏感度太低,食極唔夠飽,所以會好易食多咗變肥,而生酮飲食正正係針對嚟樣野,改變個人對飽嚟樣野既敏感度,自然更加容易食少啲有熱量赤字。
其實樓主之前話逼自己戒飲品甜品,食碟頭飯少一半其實係做緊類似既野,只不過個手法唔係systematic咁有一套理論俾你跟住做咁解。
你gym撚仲生酮
唔咁講 又點有藉口比自己繼續食繼續懶
用緊斷食法 一日剩係食午同晚
但有keep住做gym同打波
三年前過百kg
做咗一年運動又戒糖戒碳水
減咗38k
生酮作用係減脂, 而肌肉嘅來源係蛋白質。
身體既脂肪唔會轉會肌肉,所以做gym同生酮無衝突。
所以低碳飲食(易生酮)+運動(增加肌肉,加快新陳代謝)係超有效。
疫情開始0 運動,無反彈。
利申:gym 左五年
冇碳水點做尖
識得個sporty既女仔
鐘意戶外運動 又會做gym
幾乎日日運動都好大
但佢始終都唔識瘦 肌肉比普通女仔多 但脂肪都多
正常女仔既食量 未至於餐餐走曬油鹽糖但都算健康
但就係睇落大隻

反而有啲唔係好肯食野既女仔
一日一餐瘦得好快

我諗基因都係原因
碳水唔係唯一身體能量既來源,脂肪都係能量來源既種。
有D人用煤氣爐,有D人用電磁爐,同樣都可唔煮野食。
點解無碳水唔可以做尖?
骨架大可能已經係死因
你gym撚仲生酮
生酮作用係減脂, 而肌肉嘅來源係蛋白質。
身體既脂肪唔會轉會肌肉,所以做gym同生酮無衝突。
冇碳水點做尖
碳水唔係唯一身體能量既來源,脂肪都係能量來源既種。
有D人用煤氣爐,有D人用電磁爐,同樣都可煮野食。
我識過個fd生酮,我望住佢食嘢左度右度又計嚟計去我覺得佢仲辛苦過我做運動
我乜鳩都唔洗諗游水淨係不斷向前游兩個鐘就收工大吉,稍微節食下避開糖份就輕鬆搞掂
你真係唔識架喎⋯⋯ bulking 都有分clean bulk 同 dirty bulk la , 你生酮 食肉咪全Q部白烚雞胸,蒸魚個啲囉, 大把選手 備賽都Clean 既生酮 ,低熱量 高蛋白去維持肌肉量
基因係有影響,但同時睇落大隻唔一定係問題,而且相對嚟講女仔脂肪比例高啲其實先健康。
一日一餐瘦得好快其實就係符合生酮既理論,因為人體基本上11個鐘唔食野之後就開始用酮體嚟提供能量,啫係消耗脂肪。
你不如睇多啲營養學既野先出嚟評論其他人既飲食
你肯定?
碟頭飯一半都唔少碳水
咁樣都入到酮?
半年內只靠飲食 極少運動 85-> 64kg 肚腩完全唔見咗
教下細佬
講真個人食清少少
一日三餐8成飽
少食甜品汽水
肥得去邊呀
運動方面
每日走去行路一粒鐘都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞