射雕,神雕,倚天三套野,你最唔鍾意邊個角色?

338 回覆
1 Like 3 Dislike
黃蓉
由細到大順風順水
細個老豆寵住
大個騎住條仔
雖然婚都結埋仔都生埋
仲做埋幫主有正道光環
但依然係個心胸狹窄自我中心自以為是既任性離地大小姐
得小聰明冇大智慧
黃蓉
由細到大順風順水
細個老豆寵住
大個騎住條仔
雖然婚都結埋仔都生埋
仲做埋幫主有正道光環
但依然係個心胸狹窄自我中心自以為是既任性離地大小姐
得小聰明冇大智慧
江南七怪 煩撚到仆街
小昭本身角色冇咩唔好
不過未修改版前 佢戲份真係唔多, 成部倚天舊版後宮亦都明顯只係趙周之爭
最新修版前, 金庸同老婆(趙敏原型形)離婚 ,同細佢30年既林樂怡(小昭原型)結婚
結果第三版出左黎, 小昭既戲份大幅增加, 另一女主周芷若既戲份反而少左 金庸後尾講過話咁改係佢愛情觀改變左, 但最後結局改變唔到張無忌選擇係佢個人遺憾

睇返
第一版結局係寫周芷若出家, 張趙係蒙古隱居
第2版周芷若冇出家, 最後唔俾張趙成親 張無忌覺得冇所謂, 但金庸留低「十年八載後」既懸念
最新版 同上面冇乜分別, 但就多左張無忌內心戲, 唔使十年已經諗緊小昭會放棄聖女身份返黎, 蛛兒會搵返佢

第2版係有D為形合周迷而改, 但第三版就純為一己私欲改

PS: 金庸成日話自己似張無忌"只記得別人好 忘記別人不好", 事實我覺得佢離左婚連佝天小說結局都想改埋, 係對前妻既小鳩氣 都幾諷刺
呢個版本係最好睇
我老豆間唔中就開出黎睇圍攻光明頂同結局
講起全真教班友都係乞人憎
成日強出頭,又亂咁黎
以為自己門派靠大就大哂
尹志平個批d品行都係掌教個批縱出黎
不悔妹妹呢
仲要歧視楊過
邊燃有問題?咩都唔講就人第攻擊 我又冇講楊康係好人; 從所作所為,佢係賤同有機心,但好過上面我講D例子
芝娃娃就芝娃娃啦
唔好話蓉兒啦
冇睇到神雕 但射雕黃蓉真係好正
最憎係全真七子 懶正義 成班垃圾 人渣敗類
駱應鈞係咪唯一一個做過金毛獅王同白眉鷹王嘅人
張無忌,根本同大陸啲龍傲天一樣,簡直係龍傲天小說既開山鼻祖
十幾歲就要決定終生
比你試過出面嘅世界仲會要個六俠咩
白卡佬放過佢啦
好似係楊過成日諗住郭靖夫婦係殺父仇人多D喎
冇人唔鍾意個毒手無鹽?講起峨嵋最撚閪係佢
一撚定係滅絕妖尼姑,同依家d中年冇仔女上司一樣痴撚線,冇佢就唔會搞到芷若後期變成咁
穆念慈好學唔學,學佢哎吔奶奶包惜弱咁瞞著個仔嘅生父事蹟,我其實都唔明楊過竟然要去到三十幾歲至喺柯鎮惡口中知道楊康嘅事,會唔會太遲呀?
得你睇過射雕
佢真係痴線佬喎
係丘處機問題姐
上一輩 唔講武功
王處一 有名門典範
馬鈺作風更加算係一代宗師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞