[求救]Mac重新安裝OS X搵唔到磁碟

11 回覆
0 Like 1 Dislike
你要去apple揾佢地裝,mountain lion太舊你裝唔番
本身用緊Catalina,我見佢hang機就諗住reboot佢,點知佢出個File有個「!」喺度,Apple support 又話command + R
要用裝機USB,不過前提你要有另一部Mac
https://mrmad.com.tw/how-to-macos-catalina-usb-installer
Catalina行APFS
Lion行HFS+
緊係搵唔到個drive
唔記得左撳command + 咩 你search 下
一定唔係command R
可以裝返部機原本果個os
Command(⌘)+ R:安裝 Mac 之前安裝的最新 macOS,而不升級到更高的版本。
Option+Command+R:升級到與 Mac 相容的最新 macOS。
Shift+Option+Command+R:安裝 Mac 原本出廠搭載的 macOS,或是最接近且依然可用的版本。
五毛狗用mac
你老母就三毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞