世界上最容易學嘅語言係乜?

84 回覆
2 Like 4 Dislike
容易就一定唔係英文啦!
- 英文又多irregular (例如: go went gone!)。
- 串法一來經常同讀音唔一致 (例如:Island 讀 I-land, work 讀werk, what 讀wot)。
- 有時一個音多種串法 (例如 s /ss/c; or/er ; tion/sion/cion)。
- 有時明明同一個串法卻不同音 (例如 eight vs height, now vs low, so vs to)。
- 英文詞源來自四方八面, 例如有拉丁文,希臘文,法文,老英文等詞源,雜亂無章(例如 牛叫cow, 牛肉卻叫pork). 
- 詞語組合又唔make sense (例如,give明明是 "給", up明明是"上", 但give up 卻是 '放棄’!)

不過,聽說法文也好唔到幾多。
論容易,西歐語言可考慮西班牙文,全球來說可能係印尼文(因為印尼文其實是一種簡化了共同語言,全無其他語言的iregularity)
有冇paper,想睇下啲data,thx
變調真心痴撚線,8個調都要變,仲未計輕聲第9調
學左一排,喺變調呢part想放棄
自膠(打錯):牛是cow, 牛肉是beef 
他屎茄爹
bb話
易過英文/法文。
串法和讀音相當一致。所以,學西班牙文係*無默書*的,因為根本就係個字點讀就點串。
有irregular verbs, 但少過英文,而且,就算irregular都係有規律可言,只係個rules唔同左。
名詞有分gender,但係易過法文,因為每個字個最後一個字母已經告訴你是male or female.
學到野了
java
C 語言
Pork
打錯 
英文正垃圾語言
算我資質差, 但係唸清楚, 英文其實好多唔合理, 只係大家習慣左唔多覺!
只要快速朗讀下面D英文字, 你就會明我意思
bar, car, far, par, war!
flow, low, row, now, how
pork, fork, work
eight, weight, height
through, though, thought
food, mood, hood, flood
live, Clive, alive
lord, sword, word
enough, tough, cough
heart, heard
come, some, home
strength, straight
可以告訴你, 不是所有拼寫語言都是這樣的!
12歲未master仲算唔算係child language development
有冇其他language係去到咁遲㗎?
唔一定
而家洗碗嘅都係流利阿拉伯語
C#
俄語
入門好易
不過要學到聽得明當地人講嘢好難
佢哋成日食音
連小朋友扭計都係用法文型爆
好好地用Java咪冇呢啲事發生
C
韓文容易學的,好似話因為個原則好科學的
呢個係因為英文字本身有唔同既etymology
字源唔同 加上咁多代既演化
令到英文有好多同串法唔同讀音既情況
唔止係phonetics
同樣既情況你睇morphology 都會體會到
但呢個同難唔難學其實唔太大關係
畢竟每個語言都有佢既irregularity
跟住落嚟入大學讀Ling嘅我完全學到嘢
加油師弟苦海
利申 final year
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞