世界上最容易學嘅語言係乜?

84 回覆
2 Like 4 Dislike
Python
美國有個表係表列左English speaker學一個外語所需要既時間 間接顯示左學習既難度 但只限於英文為母語既人 同埋都要睇你咩為止學好一個語言

https://effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty/
點唔同意,點解1+1=11?
點解nan唔等如nan
普通話,歪少少音,含住粒核捲脷就得
等同於「救命」?唔一定四仔都聽到……
Math
其實都係睇你個母語係咩
德國人學英文應該都好易,相反其實中文母語既人學英文真係唔係容易
廣東話!

XYZ 全世界都知道你講乜!
粗口啦
Swedish
香港人既話應該學越南話最易
日文對於香港人嚟講反而易學
好似有隻世界語
python
外國人要學埋漢字
JavaScript,係人都識咁制
學咗好耐睇唔明
但係要留意過近既語言,會互相污染,令到人學到兩款溝埋一齊。
廣東話唔係學完consonant vowel先tone喎
Suprasegmentals例如係啲由音調控制嘅speech 好似tone/intonation/word stress
Tone廣東話小朋友好早學哂 大約2;0-2;6
而英文word stress 小朋友都好快學哂 一定早過consonant vowel

Segmental(constant vowel) 3歲幾先學得哂 無論係英文定廣東話小朋友

So, L. K. H., & Dodd, B. J. (1995). The acquisition of phonology by Cantonese-speaking children. Journal of Child Language, 22(3), 473–495.

Mok, P., & Lee, A. (2018). The acquisition of lexical tones by Cantonese–English bilingual children. J. Child Lang, 45(6), 1357–1376.
不過係有個extreme嘅例子
就係閩南話嘅音調系統
佢地嘅tone sandhi (變調)系統太複雜
好似到8/9歲先完全master到
Consonant*
有錯請指正!
請問西班牙文算唔算易

sorry記錯咗啲資料
thx for指正我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞