世界上最容易學嘅語言係乜?

84 回覆
2 Like 4 Dislike
英文?韓文?
母語
泰文
身體語言
外語來講,英文算好容易學
粵語
日文,全世界個個都識幾句
香港人嘅話應該係日文、韓文,易唔易學其實好視乎你母語係乜,正如一個西班牙人學葡萄牙文會易過你學,你學日文又會易過佢
西歐既話,英文真係算好易。
世界語
母語
咁如果拎走哂母語呢啲因素
當好似bb咁重新洗牌 由零開始咁學母語
會唔會有邊種語言相對上會容易學啲?可能結構上或各方面
咁理論上應該係越少exception case(發音、Grammar等等)同埋好講邏輯嘅語言,真係有人講嘅就德文,或者上幾十年開始提倡嘅Esperanto
Java
中文應該最易
因為識英文勁過識中文
印尼文
Python
喺法國,一個洗碗呀姐d法文都流利過你
JavaScript
母語係一定學得識,冇話邊種語言易啲/快啲

睇下唔同國家language development嘅data
例如phonology,英文嚟講th係後先學
廣東話就好似係學曬consonant vowel先學tone
vocab嘅數量就中英文差唔多,小學要識3000個詞
syntax好似唔多data,一時之間俾唔到例子
但sentence structure越罕見同越複雜就越遲學

睇返讀寫障礙dyslexia嘅data
美國大約有10-15%兒童有問題
中文地區就5%左右
兩者用嘅brain region都有少少唔同
相應嘅skills同deficit都唔同

chomsky嘅nativist view已經唔太流行
因為越嚟越多嘢唔係universal解釋到

不過點講都好,native bilingual嘅人係最有優勢
邊種native唔太重要,多一種就已經好有用
最好就喺6-12個月input多啲語言
要真人(非機械)不斷同bb講嘢,已經幫助好大
如果考慮到母語嘅話,同廣東話親屬關係越近嘅語言就越易學,例如圍頭話
如果唔考慮母語,咁的確語法結構越簡單越易學,例如世界語(Esperanto)呢類嘅人造語言
如果只係考慮自然語言,咁可能會係南非荷蘭文、印尼文,Tok Pisin,呢啲都係語法結構冇咁複雜嘅自然語言
如果你完全冇要求嘅話,咁同BB仔講下ungugu咁其實都幾易學,都算係一隻語言嚟嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞