宜家買DS220+會唔會太遲?

29 回覆
1 Like 1 Dislike
Price.com間間鋪都係差唔多錢,係咪入去問都係賣公價?
price嗰啲真係有貨已經係神蹟
Ds220+前排好似代理做緊優惠 不過好似要連埋hdd買
我有d後悔買咗ds220+ 我又衰買得個2隻4tb做raid1 年頭買 以家都就黎打爆哂 又要買新hdd
2bay做升級好麻煩 早知直上4bay
Btw 我果陣起黃金搵 去d大鋪搵反而係平過price d最低價ds220+係 $2580+4tb hdd $720x2
直上DS920+啦,CPU靚D
呢D野一買就用好耐,都唔差在一兩千蚊

利申上年買左DS920+,依家開心使用中
新年果陣做緊$2299 買左一部
same 當初諗住平平地試下玩nas 買左220+ 點知好好用 依家想升級加hdd 都冇位
想順便問下如果我買920+ 可唔可以將220+啲設定搬埋過去 懶得set過晒啲嘢
Ds920+ 堅係貴 仲未計又要買新hhd 所以我暫時都唔諗住 最多都係買兩隻6tb用住先
我諗setting果d唔會太煩 應該直接將舊hdd搬去新機度得 因為本身隻hhd都有哂ds220+系統係度
不過最好問下賣機d人先 我唔識
最近部214 play 半收皮
得返1bay 可用
考慮買新
想買個1bay 算
因為會另有一份offline backup
搭單問 想買隻4bay nas, 買920+定420+好
主要用嚟儲相 做cloud drive 同比部電視access播片
一定920+
買Ds118,唔好買ds120j
用開intel u, 而家轉ds118 感覺down grade 了
DS220+ 係用嚟買玩RAID0嚟擺4K HDR 原片
我係兩隻8TB Toshiba MG06
速度都係啱啱夠播啲幾十GB嘅檔
Dual lan 加AX88U
用Nvidia Shield Pro 嘅Kodi行SMB
或者出街用VLC經FTPS
上年喺 Amazon 平價入咗
巴打 dual lan係點玩?我只係用 一邊lan插router
係咪直接駁哂兩條lan落router就ok?洗唔洗set野

另外我係起ds220+裝plex server
擺4K片播真係唔多夠力
我都想知
我部DS920+係屋企速度快
但一係街連返部NAS就好慢
兩邊都要開到LAN Aggregation
router支援嘅port都有限
咁樣會行到1000Mbps x2
一條1000Mbps唔夠力用盡RAID 0 嘅速度
反而行RAID 1就冇呢個需要

我唔會用Plex Server因為唔會用自動indexing
播Dolby Vision 或者要校字幕時間軸嘅片就用Kodi
普通HDR 就VLC
我要行盡5G
連屋企部DS220+ (1000M光纖)
set 做ftp 先可以流暢播到4K HDR remux
ftps 都會窒
用Quickconnect ,或者noip ddns 都一樣
如果raid 1整dual link無分別咁我就廢事搞了
HDD 單隻/RAID 1長期寫入快極都係130MB/s 左右
1個Gigabit port 啱啱好
仲未計本身系統會食咗啲bandwidth

RAID 0 實際行雙LAN 200MB/s 左右
係因為本身DS220+有極限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞