[DIY JJ]改裝GTX1060顯示卡散熱風扇保命戰十年

45 回覆
11 Like 22 Dislike
材料成本:
散熱器+7783D = 33
顯卡伴侶 = 27.5
集運費 = 19
EVGA GeForce GTX 1060 3GB GAMING單風扇

先跑一次FURMARK,風扇在100%全速達兩千多轉下,測出最高溫80度左右。

機箱狀態

改裝準備:
顯卡伴侶

7783D散熱膏、散熱器

改裝後

組裝後

再跑一次FURMARK

最高只有58度,足足降左21度,FULL LOAD冇有怕
好有創意 香港正正需要你呢d人材
涼有咩用
你得3GB
vram同vrm呢
唔係gpu涼就得
Cooler master elite 334 機箱
經典野
用左十幾年
舊heatsink幾靚仔
MON得60hz 夠用
真係可以再戰十年

1060 6GB 最新出既驚 1080p 都穩唔到60fps

你3GB 難d wor
VRM好似食到150度
同埋舊卡好似冇sensor
唔埋了
石頭唔驚熱空氣
見到個塔散+隻火牛就覺得你隻火牛好辛苦
隻火牛咁搞法可能兩三年命都保唔到
火牛同機箱同齡 十幾年冇換過
最食watt係最初行肥龍955/Fx-8350+gtx760 125+170=295w
而家ryzen5 3500x+gtx1060 65+120=185w
成部機最多用7成ps 冇去到峰值 d人成日壞牛咪因為以前成日吹話400W夠
212x弱智設計 冇得spin 90度 研究過
Vram冇散熱好不安
利申:礦佬
Gpu長期得5x
但vram 成7x頭
佢用咁厚把風扇直吹
裸vrm vram應該都唔怕嘅
隻牛上面即機箱頂以前好熱 我痴左大舊散熱鐵係頂 後來唔知點解唔熱 已經拎走左
Btw點解cpu個塔散要咁擺?
熱風直升火牛
機箱後邊把野又難抽風啲
買個二手機箱,下置火牛唔係好啲咩…
見到風扇啲擺位
發覺樓主都幾撚癲
個機箱真係經典,心郁郁想搵翻出黎更新下啲硬件
有時見到d 上置牛箱,不如去新高登執個200蚊下置牛不知名牌atx 箱算,又有曬防塵,又膠側版,係鋼水好雞

把把扇都唔同a 以前塔散單fan唔夠 後尾加多把見舊圖 咁樣係可以將cpu壓多十幾度 後來開埋3個3.5吋位再裝多把12cm抽入 所以入面既通風量肯定夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞