突發! 飛馬電腦PEGASUS口講顯示卡冇貨 然後轉頭大量比礦佬 (2)

112 回覆
24 Like 1 Dislike
後門賣礦卡post反而推唔起,應唔應該集中做一post合力推
無所謂, 我兩邊都推
飛馬搞乜(3)支那飛馬電腦將手足客戶資料送中
https://lih.kg/axOQEhV
#64 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
叫人比1000蚊佢吠
都可以,推爆佢
好似d KOL個個都話唔關佢地事咁波
人地壞牛要換同代理嘈更加唔關佢地事都即刻衝出黎扮野調解
係囉平時有咩花生一定直播食花生評論,
今次見到自己個名被人tag就爭住話唔關事咁反常既,
當下評論都唔敢但就屌做你地以前一模一樣野評論下既連登仔?
暫時諗唔明個logic係邊
諗起呀叻哥
日日r人課金比佢
有料既 你一邊直播 人地自然課比你 做埋會員
係喎
不過可能想奶下個代理先出聲,今次無得奶,飛馬錯就深潛
有花生個陣個個沖曬出黎食
我唔知飛馬呢壇係「衰自己on9自視過高,係無法確保來貨價同來貨量嘅情況吓,仲亂收客訂金」定係「本身一早同代理傾好價訂貨,然後代理單方面改價」。無論邊個情況都好,都無可能將「在有明確報價嘅情況吓收客人訂金,然後要求客人選擇補差價/退訂」呢個行為合理化嘅理由。

第一個情況,自己衰唔夠眼光,又唔識做生意,賺少咗蝕錢都係自己問題,無得怨人,點解要客人幫你食差價? 你做生意唔洗承受風險? 可能你會話你都係受害者,但老實講係你咎由自取。

如果係第二種情況,咁真係好悲哀。在面對呢啲不公平嘅交易吓,選擇唔出聲,默默接受,然後將呢個不公平嘅交易直接轉移俾客人。

有啲根深蒂固嘅腦場文化、腦場潛規則,係唔係咁多年都係咁就等於無問題呢?

一向都係咁做 = 合理?
「行規」係咁,所以就無問題?

我明白有好多分銷商都好難做,代理可能要逼食骨,逼唔可以賣低過某個價,唔可以做壞所謂嘅「行規」。

各位科技界嘅KOL / Youtuber 覺得真係無問題? 唔覺得腦場需要有啲轉變/改革?

我地需要一班只係識迎接代理商要求搞活動搞推廣,有大是大非出現嘅時候就「關我撚事?」嘅KOL? 定係有心改革一啲過時又唔合理嘅腦場規則嘅KOL?

我知道理想好易,實行係好難,但無人行出呢一步成個系統就只會一成不變。

路見不平都仲係一副事不關己嘅心態、一副「規矩一向都係咁架啦」嘅心態,咁樣同啲口黃心不黃/藍絲KOL有咩分別?

黃唔係口裡講唔支持某個政權就係黃,而係講緊你有無不畏強權,勇於改變不啲不公不義制度嘅心。

Comment, like and share 係我哋呢班觀眾同腦迷俾嘅,並唔係代理同商家俾你。

飛馬肯出黎面對未? KOL們肯肯動未,「公開」表態未?
上次屌米單嘢都係:屌 兒登仔 算把啦

(幫礦佬)改變腦場 買料唔洗落場
推到上水睇下有咩解釋
有撚解釋咩
都幾日 有回應過咩?
潛到過世架啦
上次屌米件事已經收咗皮
飛馬搞乜(3)支那飛馬電腦將手足客戶資料送中
https://lih.kg/axOQEhV
#64 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞