黃秋生《失眠》討論

120 回覆
4 Like 4 Dislike
詩雅係做咩?

一人分飾兩姊妹
詩雅係做咩?

一人分飾兩姊妹

【失眠】被切J日本軍官船木一輝息影 演過英雄勁受小朋友歡迎

導演邱禮濤與影帝黃秋生再度合作拍血腥獵奇片《失眠》,戲中發狂的秋生手起刀落大刀切走日本軍官陽具,這一幕成為電影的宣傳重點,但背後的辛酸又有誰知。犧牲色相演出這位被閹軍人的日本演員船木一輝作為主要反派角色竟然沒有出席電影宣傳活動,查看之下才發現,原來在拍畢《失眠》後他身心受創,已經退出演藝界不再演戲!

https://www.hk01.com/article/92184

好慘
由兩大影帝黃秋生及林家棟與女星衛詩雅合作、邱禮濤執導的英皇電影《失眠》快將上映,該片不乏虐殺、輪姦和虐打等重口味戲份,當中更有一幕由秋生動刀幫人「去勢」的戲份,大膽程度令戲迷擔心相關情節要於上映前被刪剪。然而片方今日公布被刪減片段主要有三處,包括「劏子孫根」、「割喉」、「生食人體殘肢」,三處合共刪去幾秒,故基本上不會影響劇情。

導演邱禮濤對此笑言要劏雞還神,更笑指電檢處好仁慈:「其實拍攝嗰陣都有問自己,點解今次要去得咁盡?因為最終通過唔到,拍嚟都冇用。但估唔到今次電檢比我想像中輕手咗好多,真係好仁慈!」導演邱禮濤又言若日後戲迷要睇無刪剪版本,就要到外國影展觀賞:「受電檢條例所限,要喺香港再公開放映好困難,即使第日出碟都唔得!如果觀眾想係大銀幕睇嘅話,恐怕要去歐美、日本啲影展先有機會。不過好彩,依家放映嘅版本都只係少咗三個close-up,加埋都係唔見咗幾秒鐘,對觀眾嚟講損失唔算多!」

而秋生揚言《失眠》是其最後的恐怖血腥作品:「呢類型嘅電影,我唔敢講我唔拍;但呢類型嘅角色呢,我就一定唔再做㗎喇。」他更透露拍攝替船木一輝「去勢」戲份時感到尷尬:「呢場戲真係去得好盡『去勢』喇,劏落去嗰下梗係道具(指陽具)啦,但劏之前我要拎住抽真嘢左度右度,又要唸對白…佢尷尬時,我仲尷尬,最終大家都好快完成拍攝。」

秋生事後力讚對手船木一輝專業,又大讚特技化妝師黃國義:「今次係佢第一次參與電影製作,做得好快,好準確,仿真度又好高。我拎住嗰抽道具(指假陽具),仲不停滴緊血水,直頭好似真嘅一樣!」秋生又提到衛詩雅於片中有一幕吃自己手臂的戲份,他指該幕的「血肉」是由叉燒及士多啤梨汁做成。秋生笑說:「真係幾好味㗎,拍完之後成班工作人員分咗嚟食,『仲有最後一啖,邊個要』咁樣㗎!」
由兩大影帝黃秋生及林家棟與女星衛詩雅合作、邱禮濤執導的英皇電影《失眠》快將上映,該片不乏虐殺、輪姦和虐打等重口味戲份,當中更有一幕由秋生動刀幫人「去勢」的戲份,大膽程度令戲迷擔心相關情節要於上映前被刪剪。然而片方今日公布被刪減片段主要有三處,包括「劏子孫根」、「割喉」、「生食人體殘肢」,三處合共刪去幾秒,故基本上不會影響劇情。

導演邱禮濤對此笑言要劏雞還神,更笑指電檢處好仁慈:「其實拍攝嗰陣都有問自己,點解今次要去得咁盡?因為最終通過唔到,拍嚟都冇用。但估唔到今次電檢比我想像中輕手咗好多,真係好仁慈!」導演邱禮濤又言若日後戲迷要睇無刪剪版本,就要到外國影展觀賞:「受電檢條例所限,要喺香港再公開放映好困難,即使第日出碟都唔得!如果觀眾想係大銀幕睇嘅話,恐怕要去歐美、日本啲影展先有機會。不過好彩,依家放映嘅版本都只係少咗三個close-up,加埋都係唔見咗幾秒鐘,對觀眾嚟講損失唔算多!」

而秋生揚言《失眠》是其最後的恐怖血腥作品:「呢類型嘅電影,我唔敢講我唔拍;但呢類型嘅角色呢,我就一定唔再做㗎喇。」他更透露拍攝替船木一輝「去勢」戲份時感到尷尬:「呢場戲真係去得好盡『去勢』喇,劏落去嗰下梗係道具(指陽具)啦,但劏之前我要拎住抽真嘢左度右度,又要唸對白…佢尷尬時,我仲尷尬,最終大家都好快完成拍攝。」

秋生事後力讚對手船木一輝專業,又大讚特技化妝師黃國義:「今次係佢第一次參與電影製作,做得好快,好準確,仿真度又好高。我拎住嗰抽道具(指假陽具),仲不停滴緊血水,直頭好似真嘅一樣!」秋生又提到衛詩雅於片中有一幕吃自己手臂的戲份,他指該幕的「血肉」是由叉燒及士多啤梨汁做成。秋生笑說:「真係幾好味㗎,拍完之後成班工作人員分咗嚟食,『仲有最後一啖,邊個要』咁樣㗎!」

好想再睇返食叉燒一幕
食人肉
呢套估唔到冇粗口,失望
同埋去到兩姐妹比日本人捉左之後先叫好睇少少,前半段好悶
同埋個阿婆帶個細路去亂葬崗有咩用

秋生拎啲肉同米比個男人
個男人唔係講仆街 陷家剷咩

佢閙完係咪拎左d肉同米
口裏說不
不過不失
冇咗以前嗰種狂氣
成個故事幾sad

不過當笑片咁入去睇就值回票價
諗住入場睇血腥 點知原來係鬼片 屌你老母
都幾on9
原本諗住睇黃秋生精神病斬鳩人
點知係鬼片
最尾極速收尾
心諗:下咁就完左!?
劇情有d穿崩。不過唔太執著,
睇恐怖片最忌就係講劇情合理性。

入面恐怖手法好直接。
不斷重複出現個女人個幻覺,
加深左我睇果陣不斷都懷疑出現既人變成隻鬼。
但後面斬人果度都貼近秋生既精神狀態,
睇到好平淡,好純粹咁消除見到既幻覺。
形造恐怖效果都成功,
相比之下血腥就變成輔助,
只係強化左感官既刺激。

幸好驚嚇就反而俾番空間我,
起馬大部份都估計到,

但我反而佢嚇多d人,
都唔想佢不斷用重複影像聲音去嚇人,
最怕呢種,

屌咪係, 出一兩幕都算
係咁出詩雅個隻死人眼
劇情有d穿崩。不過唔太執著,
睇恐怖片最忌就係講劇情合理性。

入面恐怖手法好直接。
不斷重複出現個女人個幻覺,
加深左我睇果陣不斷都懷疑出現既人變成隻鬼。
但後面斬人果度都貼近秋生既精神狀態,
睇到好平淡,好純粹咁消除見到既幻覺。
形造恐怖效果都成功,
相比之下血腥就變成輔助,
只係強化左感官既刺激。

幸好驚嚇就反而俾番空間我,
起馬大部份都估計到,

但我反而佢嚇多d人,
都唔想佢不斷用重複影像聲音去嚇人,
最怕呢種,

屌咪係, 出一兩幕都算
係咁出詩雅個隻死人眼

agree , 佢係咪覺得戴隻color con就好恐怖
成套戲黎講算係失望
相比以前的士判官、叉包、伊波拉真係差幾皮
如果唔係打正旗號話咩超越叉包我都無咁嬲
呢類明明係恐怖犯罪片又無啦啦加乜鳩女鬼同茅山術落去
一開波演講以為失眠有原因,屌你老尾到頭來係茅山術 仲要係遺傳
本身係以為秋生做實驗做做下癡鳩左線,之後不斷捉人做活體實驗
點知食完條女就完鳩左 你話殺埋果兩件助手先衰都好啊!點知比個助手打個電話就拉鳩左!?
你老尾可唔可以聰明小小

仲有角色,整體上個劇本配合唔到秋生發揮.....雖然我知呢類角色唔可以好似阿雞咁(我自己私心係想聽粗口,恰鳩我,咬賓周之類)

我明!醫生角色唔可以咁粗俗,但整體上內心戲過於平伏.....基本上成套戲我覺得最好睇就係單挑日本皇軍總部果part!冤有頭 債有主!

如果伊波拉有10分,呢套失眠我最多比4分僅僅合格.....我會唔會太刻薄?但你打正旗號話超越叉包同伊波拉就應該預得啲觀眾想睇咩。本身呢套垃圾想比0分就算鳩數,果4分合格分係比秋生哥carry既。
成套戲黎講算係失望
一開波演講以為失眠有原因,屌你老尾到頭來係茅山術 仲要係遺傳
點知食完條女就完鳩左 你話殺埋果兩件助手先衰都好啊!點知比個助手打個電話就拉鳩左!?
你老尾可唔可以聰明小小

仲有角色,整體上個劇本配合唔到秋生發揮.....雖然我知呢類角色唔可以好似阿雞咁(我自己私心係想聽粗口,恰鳩我,咬賓周之類)

我明!醫生角色唔可以咁粗俗,但整體上內心戲過於平伏.....基本上成套戲我覺得最好睇就係單挑日本皇軍總部果part!冤有頭 債有主!

如果伊波拉有10分,呢套失眠我最多比4分僅僅合格.....我會唔會太刻薄?但你打正旗號話超越叉包同伊波拉就應該預得啲觀眾想睇咩。本身呢套垃圾想比0分就算鳩數,果4分合格分係比秋生哥carry既。

我都以為係秋生訓唔到痴左線變左殺人犯
成套戲黎講算係失望
你老尾可唔可以聰明小小

點知最尾無啦啦係到食人
成套戲黎講算係失望
你老尾可唔可以聰明小小

點知最尾無啦啦係到食人

黃秋生一開場都已經唔知失咗幾耐眠又聽到怪聲
但無啦啦見到條女食手又食埋一份好夾硬嚟
就算條女吸完n gas癲咗但秋生明明喺房出面
既然秋生一早就知真係中咗咒但埋頭喺純科學度好不智不過港豬咪又係俾共產黨落咒照一樣返工
日本仔無啦啦俾秋生五花大綁又冇人守嗰下抵俾人切丁
呢套太過內歛䡝轉含蓄,唔夠貼地,冇咗個控訴
林醒個角色被動,唔醒;林惜家成個人都好唔合理
個宣傳話超越前作係epic fail,好似明知爛就用以前個朵引人睇
基本上係恐怖片黎
不過d驚嚇位係靠超大聲黎嚇9你 無咩氣氛可言
而且劇情太簡單 睇到一半都知哂後面
整體上不過不失 多多少少靠演員演技支撐住先無嘩差
基本上係恐怖片黎
整體上不過不失 多多少少靠演員演技支撐住先無咁差
基本上係恐怖片黎
整體上不過不失 多多少少靠演員演技支撐住先無咁差

黃秋生演技一流啦
好失望
我想睇血腥 屌你老母變左鬼片...........
好失望
我想睇血腥 屌你老母變左鬼片...........

Same here
宣傳係伏
睇前好期待 睇完覺得中左伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞