[NS] Monster Hunter Rise (43) 流轉突突突刺 其他武器做得到嗎

1001 回覆
1 Like 2 Dislike

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
MHR混裝器

4月尾2.0更新

3月26日(五)發售
Also available on PC(Steam 2022)

官方網站
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/

Q&A
----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版有中文 美版冇中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 火芽左邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後玩村任 村長有機會派

Q : 海境S點出?
A : 玩交易船

Q : 打完boss好似未完咁?
A : 要等更新!

Tips:
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去 每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖標記咗嘅嘢 搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方 要用翔蟲飛嚟飛去 可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣 : 寒冷群島搵 / 狐火鬼燈 : 大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星 會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

---------------------------------------------------------------------

開潛艇(新農場)教學:
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

---------------------------------------------------------------------
連登輕弩雷神團基本教學:
懶人包:
裝用迅弩帶貫強超心+會心技
背包帶鬼人相關藥同貫2調合
只用貫2射有雷電部位
見擊龍孖寶解鎖就馬上用
見炮台就上去射
做唔到返去野團慢慢練
百龍攻略

有冇人知7月出果隻mh stories 2係玩咩 RPG?
從前有一把武器
長期係下水道度過夜
基本連技拎支針篤條龍三下
傷害居然連人地一粒榴彈都比唔過
本來呢把武器已經認命
一世都只係得個型字 乜傷害都無 完全無人肯去試玩

點知有一日...

流轉突刺!!!!!!!!!

新技能橫空出世!
要傷害 有!!!3下合計800傷有突 仲未計GP加傷! 連隔壁槌仔兩蟲技都黯然無光!!
要位移 有!!!2段式位移規避技能 仲可以中途停車側步!!
要GP 有!!!起手瞬間帶GP 成功仲要增傷15秒!
要快速 有!!!3蟲狀態下0冷卻流轉如風 2蟲配蟲使都接近0CD!!
要型 有!!!GP成功成把槍變藍 藍色人車你就係全場最閃耀既蒼藍星!!

一點翔蟲先至 其後槍出如龍
唔識玩都唔怕 大大個盾令你放一百萬個心
鬥技金獅1分台 其他武器做得到嗎?
心動不如行動 馬上加入流轉長槍啦
流轉長槍 聰明既你既最終歸宿
收左錢 今個PO專職吹奏長槍

今晚試玩長槍 幾吸引咁
讚好 分享
睇下上面張GIF 咁樣追刀200傷斷尾 其他武器做得到嗎
捉唔啱timing 升龍拳都幾大懲罰

加套個人用長槍 核心技攻7蟲使3防性3防強1
想問下升龍拳係咪反到所有招?有時反到都俾佢撞飛 都唔知成唔成功
吹完 以後個個都要出耐衝3了
今集用回距會唔會太遠甩怪?
分享下配裝同珠, 今晚試下砌先
另類神護
街場第2槍唔想打條龍就拮去隊友
琴晚拮中左好多把輕弩
點會
你入護石再去配裝器砌實際好多, 我護石幾好未必跟到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞