[冇人講我講] Age of Empires IV Gameplay Trailer 已出

119 回覆
31 Like 1 Dislike
啲人出招好慢行得好慢,一啲都唔爽快
其實d玩法仲可唔可以有突破
我睇左咁耐除左畫面升級左都唔覺有咩變化
玩法唔大變可以理解
但對戰同建築動作都跟唔到呢個時代既要求
d長槍兵篤空氣既
始終有包袱,同埋佢終究都係一隻對戰既戰略遊戲
客戶追求既只係公平同埋平衡,其他反而係其次
由零開始砌過哂文明平衡有排執
唔覺得佢想擺咁既effort落去
都係食返一水aoc2既舊玩家算數
咁一隻game都可以有唔同玩法架麻
唔係都唔會分左故事同對戰啦
我反而覺得佢地依家肯聽community意見 同keep住出新野 aoe123 de都已經係咁
可以分兩種既
一種係你所指既玩法,正如之前講有偶像包袱

另一種係硬件效能提升(特別係CPU已進入多核年代)帶來既可能性
呢個就真係比較失望,睇完gameplay近乎零

btw 細細個鍾意玩4人rpg 模式,好好笑
其實真係想玩法咁有突破點解要玩系列作
我食舊作個名去玩就係要佢有果陣味, 如果大刀闊斧亂改既我不如玩其他
所以咪出咗definitive edition俾各代fans
Community Council成員已經暗中玩咗一年俾意見

https://youtu.be/7OtQvXkgBX0
viper玩左一年有多tim啦
咁FF都唔係每一代都差唔多樣啦
好似aoe3咁都叫有突破
點知e 家aoe4都係番轉頭食老本
太大改動吸引唔到2既人玩 你知2個啲人死忠黎
但同一隻game玩咗咁多年,再似2代咪又係玩兩下返去繼續DE
整AOE4難度真係好高,RTS式微都好難有新玩家
唔知電腦要咩規格先玩到
最新嗰個iris xe 顯示卡得唔得?
係 rts上手門檻高
未出嗰張介乎3070同3080之間,買到先算
唔係掛 aoe4 要用到咁勁嘅卡
張卡都成皮野
我睇隻game 最緊要:
策略性高,唔好打黎打去都係一種玩法,最好可以好似sc咁,偵察/估人用咩戰術去counter佢
平衡好,呢樣唔洗講啦

畫面唔緊要,唔太差得啦
似AOE2都唔緊要,一樣係中世紀但成個玩法可以唔同

我估新RTS 都係朝住節奏快目標去做 唔會再17分升城果d ga la
aoe 3.5 姐
age2 仲可再戰20年

反而期待之後age2 另一隻dlc 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞