有無人覺得返工環境好影響身心健康?

210 回覆
166 Like 2 Dislike
真係唔明點解啲人會咁做
啲老屎忽明明大家都做過新仔
就算自己識都唔會教你
知你做錯都唔會提你

同埋人做錯野咪直接講錯邊到再改囉
覺得條友真係唔掂咪炒囉
好多公司成日都靠嚇靠惡就會覺得啲人先會記得住
再唔係死都要加多幾句人生攻擊
辦公室總會有班搞屎棍唔會認自己做搞屎棍
有小圈子唔緊要,但係就好排斥異己
所以呢個千年問題真係解決唔到
因為自己既問題自己永遠都唔會睇到
巴打可以話係繪型繪聲描述左成個辦公室生態 老屎忽真係會傾向少做少錯,事不關己,己不勞心,同埋佢地真係會有舖癮睇住人街(特別係新人,除非你同佢好fd)。

同埋佢地因為識得人多,有資歷同手碗,有時你要諗好q 耐點做既野佢地真係可能郁隻手指就做左⋯⋯ 不過佢地親疏非常有別,唔岩嘴型即刻88。

而d 食古不化既公司/ 老闆就係會靠嚇,有時仲要成日暗間俾說話你聽。簡單搵wfh 做例子,識有個巴打個老闆成日wtsapp/ 電話打俾佢check 住佢有無做野,其實講真成年人黎如果你d 野係急既,個同事點都會死掂佢,或者自己返公司做。如果大部份同事都hea9 個老闆我諗個老闆都真係要反省下。

小圈子真係好難避免,可以仲複雜過d 宮廷內鬥

手指巴表示十分同情理解科興巴既感受,係辧公室係要d 生存技巧 ,但對住班咁既辦公室奇珍異寶,一齊講返句先啦:「屌你老母!」
戴返頭盔先🪖:仲有好公司/ 好同事/ 好老屎忽/ 好老闆架⋯好似之前其他巴打都有share,但你遇唔遇到就⋯
正是,所以plan緊走
多數新人大家自己group埋
完全融入唔到班老屎忽,係佢地根本唔想比你加入
之後就話返我地唔主動積極
真係人事仲煩過工事
有同事成日自己係位摺摺聲 好撚煩
根本公司就係最唔自由既地方,付出多收獲少,醒覺既應該及早儲蓄學投資,離開公司
講真,如果一份工做到精神病或者返工以淚洗面,應該要停一停
屌, 巴打此言甚是!
愈上心,愈無fun !
異味加污wearrrr 臭孤味 ?
btw 有無人office 都有臭孤同事?發現其實原來唔少。 (利伸:純問問無歧視)
不過衣家走都唔係咁易,又要睇新工份offer, 始終我地都係窮呀屌⋯⋯ 同埋轉完都唔擔保唔會再遇到d 仆街辧公室政治。

咁希望巴/ 絲打盡快走到,唔使繼續做迷茫天使
所以 「扮工玩手指」 岩哂! 手指巴個名都係咁黎
日日喊好誇張喎⋯ 咁可能手指巴我已經係身在福中不知福

巴/絲打會唔會救到佢?不過明白呢d 位好難出手,一出手捲左入去自己都可能會斷埋手
科興巴講得好岩⋯⋯ 其實根本返工最花時間唔係d ‘事’, 而係d ‘人‘

聽人講過話做「事情」之前要先處理好「心情」,但其實喺辦公室搞掂好「人情」「心情」先會好

手指巴自己都爭落一身人情債
我公司都有呀巴打 有無數過佢一日可以摺幾多下?

對住呢d 怨佬怨婦真係好想同佢講句:「屌你你摺撚夠未呀?係米蛀牙日日攝撚左條菜喺牙罅整唔返出黎呀?
巴打係米已經上左岸?好葡萄 介唔介意開心share 下近排有d 咩正既上岸工具?

其實講得好岩,你幫公司搏命,但其實公司真係羅你黎填命。我都等緊離開呢日
認同, 同埋對佢黎講都真係一種慢性傷害黎⋯
未啦,不過唔洗返工就係我人生目標
同意呀
返工上司同事們如果啱傾已經好好多
唔期望大家係超級好朋友
只期望大家係普通同事兼做到普通朋友已經滿足
但相反如果上司同事們係面阻阻又有是非等人事麻煩嘢
真係會好有負面影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞