有無人覺得返工環境好影響身心健康?

210 回覆
166 Like 2 Dislike
師兄講得岩呀,辦公室入面啲劇情絕誇張過d 宮廷權鬥。有時轉換下心態,當食下花生🥜 見識下其實幾精彩。呢個topic 都有排講~ 我都收集緊d 扮工趣聞諗住黎緊開post 講下笑下mean下,有時幽默d 反而日子易過d

回正題
最緊要識抽離,若果工作環境真係太多變態野,真係唔好太認真,認真便輸了⋯
咁要放鬆下分散下注意力啦
返到覺得好似有抑鬱
愈抑鬱愈做錯
好想轉工
轉啦
呢d 同事果然總有兩個喺左近 呢種人從day1 sense 唔到就之後都唔會sense 到。等睇邊日有人真係頂唔順直接屌L醒佢。企喺面前/ 隔離唔出聲望實真心痴9線 佢係米鐘意左你呀巴打? 下次試下問佢做乜9
當愈做錯心情又會愈差 真係會有惡性循環。如果已經試過唔同方法情況都真係無得改善⋯就轉工啦。

都明 「未必係愛亦唔係責任,係窮呀~ 屌」但為左份工無左自己無埋健康巴打真係要諗諗,抑鬱絕對係一個症狀要正視,搞搞下有可能會連工都返唔到。

我係講真,之前有另一個巴打因為心理病一去到公司樓下附近就會想嘔同肚痛,直頭個人physically 返唔到工。
老闆同事都是仆街
根本就係活響自己世界
有時已經係好燥底咁應佢/係呀係呀好呀好呀嗯嗯嗯咁應。係咪真係要人響office大大聲咁鬧先識收斂下?

都試過問佢望住我做乜,佢就話“無呀,望下你做野/溫書”,一係就直接開始廢up,返工又係咁食飯時間又係咁

真係痴撚線

呢個世界係有好老闆同好同事既⋯但肯定係小數 對住仆街老闆同同事可以唔使忍手,屌!大力d屌!

巴打成肚氣可以入下面個post 一齊屌下老闆,千其唔好客氣,屌到班pk上天花板!

一人一句最有創意屌老闆嘅說話
https://lih.kg/2481506
嘩屌,巴打辦公室係米唔算好大?咁岩set 埋cctv喺前面真係痴L線。你真係俾人前後屌住喎。

不過𥄫住都算,人工低先係重點呀 ! 好明白,仲要老闆多多要求。黎緊又受氣隨便入我post 一齊屌下老闆或者出下氣

一人一句最有創意屌老闆嘅說話
https://lih.kg/2481506
你唔好話喎,有d人真係要咁架,都話辦公室沒有最9只有更9

聽聽下你可以收返費喎,下次同佢斷分鐘計,齋企雙計,傾計50蚊1分鐘

你嗰個同事仔定女黎先?
話晒一場同事唔想去到要鬧咁盡
不過斷分鐘計錢依個可以諗諗 仆街啲計秒都得
仲要羅得十幾廿萬都仲係咁孤寒嗰下pk! 師兄如果做sales 類仲更加明顯
返觀塘已經可以令人抑鬱啦
連登有愛
覺!!!

2006年喺觀塘某專門承辦房署屋邨清潔服務合約嘅公司做寫字樓, 當年的我的確係做得差, 但個老細中年太子女都係精神有問題, 成日鬧人, 結果我都係做得極唔開心, 都唔記得佢炒我 定我過唔到試用期了, 嗰期我每朝起身都有想嘔嘅感覺, 心理健康有問題
窮 好影響身心健康
睇黎師兄日日塔地鐵返觀塘~ 我唔係觀塘友,介唔介意解釋多少少?

我覺得辦公室本身已經係一個好抑鬱既地方,所以盡可能我都唔會住近自己office
師兄就唔使留意身心健康?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞