[阻你五分鐘] 各位英國巴絲,登記咗做選民未?

178 回覆
32 Like 2 Dislike
我好厚面皮 最多咪㩒隔離屋鐘仔 一齊去票站
如果你好多個月前已經登記咗,你初登記嘅時候佢可能寄封信俾你話畀你聽你登記成功,但係實際用途其實係用嚟確認你個地址!(如果地址錯,封信會打回頭,因為英國寄信打回頭郵局唔會額外收錢)

如果你臨近選舉先登記,佢可能淨係電郵同埋 poll card 確認你登記成功(甚至係電郵 poll card,睇下你嗰區有幾多 deadline fighters)。
喂,BNO visa 係英國戰線由 2014 年爭取到而家㗎,而且六大黨之中最早將 BNO visa 變成政綱嘅係 Lib Dem,唔好全部歸功一個 BoJo...
要知自己個票站喺邊,唔使等 poll card,上 https://whocanivotefor.co.uk/ 入你登記屋企地址就一目瞭然,唔少選舉會顯示埋候選人名單添!
你同隔籬屋本身熟先好組隊一齊去票站(最好提早約定),選舉期間,唔係候選人或者拉票樁腳,唔好亂敲鄰居門~

想知自己票站喺邊, https://whocanivotefor.co.uk/ 幫到你。英國啲票站年年變,你隔籬屋都係睇 poll card 㗎咋(而且唔保證條票站地區邊界就喺正你同你鄰居中間 lol)
申請左
點先confirm 到自己已經登記左做選民?

登記左幾個星期仲係未收到poll card
可以 email 你住嗰區個選舉事務處問。你喺網上登記嘅時候,佢應該寄咗封收據電郵俾你,入面應該有寫點樣聯絡你嗰區嘅選舉事務處
又唔好講到「唔想企喺任何一邊」
投票,本來就係揀邊嘅過程
懶係中立嘅話,無論喺香港定係英國都係咁虛偽
朝早一推
一推再推~
登記左
有心就得

今次地區選舉投唔到 未等下次議會選舉
英國好多地區年年有票投,今年趕唔切,登記定下年投~
請問填POSTCODE 個到應該填咩

歡迎加入祖國,巴打有咩唔明可以上嚟 t.me/UKVoterAction4HK
繼續推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞