[阻你五分鐘] 各位英國巴絲,登記咗做選民未?

178 回覆
32 Like 2 Dislike
幫推
已經抵埗定準備出發?
呢個目錄應該最齊:
https://t.me/UKHKIndex/7
唔該晒
再自推一下
其實睇你council tax登記資料
唔該哂
唔關 council tax 事,因為一戶人可以有好多個人頭,但係 council tax 淨係用其中一個人嘅名登記。

問你攞 NI number 係想靠稅局紀錄嚟對照你個國籍,防止同一個人重覆登記,同埋防止撞名嘅人炒埋一碟。
睇呢位巴打答案:
https://lih.kg/aMDDQgV
英國投票好簡單,背啱全名同地址就有得投票。最好帶投票卡但係唔一定要帶,亦都唔使帶身份證明文件。(不過今年疫情所以要戴口罩。)票站唔只有票站職員,仲有各大黨派嚟數人頭嘅監票街坊,所以有人作賊心虛嘅話其實好易畀人識穿。

至於候選人單張呢,而家未收到係正常嘅。因為提名期今個禮拜先截止,仲有四個禮拜先投票,唔使心急。
話英國政府(或者保守黨)收 BNO 係各取所需又唔係冇道理嘅。

歐盟移民係自由移民,所以嚟嘅多數係後生,歐洲人喺經濟政策方面平均比英國人更加支持福利主義。相比之下香港人習慣低稅政策,所以話香港人容易俾保守黨拉票打動又錯唔晒嘅,上個禮拜推出嗰個 BNO 英國落地輔助政策都有唔少人話係英國版高級蛇齋餅粽。

另外而家英國脫咗歐唔會再有歐盟嘅勞動人口。呢個時候,咁啱就由香港收一班又有錢又有勞力嘅人過嚟,又真係各取所需嘅。
再講下投票過程。頭先講到,喺票站會有各大黨派嚟嘅點人頭義工。你排緊隊嘅時候,第一個招呼你嘅,唔係票站職員,而係呢啲點人頭義工。佢哋會叫你俾張投票卡佢睇,然後佢會抄低你個投票卡編號(所以帶投票卡都有用)。用途係票站臨閂之前幾個鐘,佢哋會用抄低咗嗰啲投票卡編號對返佢哋嘅黨員名單,如果見到有黨員未投票嘅話就會去佢屋企拍門告急。

跟住行到入票站啦就會有職員問你住喺邊條街或者邊個屋苑,然後將你分流去相應嘅派選票櫃位。英國平均每個票站只係服務大約2000名登記選民,所以可以分得好仔細。

埋到櫃位,職員就會問你叫咩名,同埋咩地址,最好睇埋你張投票卡,用來確認你嘅身份。跟住佢就會畀啲票你。如果你嗰區同時有幾個選舉嘅話,唔同選舉嘅票應該會唔同顏色或者大細等你唔好掉轉。

拎咗張票之後,你就可以行去其中一張投票枱填你啲選票。投票枱有屏風,等其他人睇唔到你填緊乜。平時張投票枱會提供鉛筆畀你,但係今年由於疫情關係,所以建議自己帶筆。有啲選舉會叫你喺心水候選人個名隔籬個空格劃一個交叉,有啲選舉會叫你將啲後選人排1 2 3,詳情要睇清楚張選票上面嘅指示。

填完之後就將張票摺埋,拎去票箱,將每張選票擺入啱嘅票箱。呢步通常會有職員幫你,等你唔好入錯選票。

搞掂,多謝支持民主!

呀講多句,今時今日好多人都鍾意喺票站影張相打卡,但係記得唔好影票站入面,因為英國法例講明唔准做任何嘢,洩漏自己或者其他人投咗票畀邊個呀!
上一個post係寫畀你嘅,解釋投票過程
推多下
再推下
等緊耐都未有Vote card 寄黎,有無依樣野架?

唯有五月六日 自己醒水帶齊ID資料去投票

至少我有依封信 應該個區已經落佐我名 有權投票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞